48. МЕЂУНАРОДНИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ - ФЕСТ 2020

28. Feb 2020.

Први ФЕСТ, са поднасловом ,,Храбри нови свет“, отворен је 9. јануара 1971. у Дому Синдиката, пројекцијом филма ,,Меш“ Роберта Алтмана. Замишљен као годишњи пресек најбољих филмова сезоне, београдски Међународни филмски фестивал ФЕСТ израстао је у једну од најзначајнијих филмских смотри и постао један од главних догађаја у културном животу Београда, уз кога су одрасле многе младе генерације.

Оно што га је красило свих протеклих година јесте чињеница да је био широм отворен за све кинематографије света, и за све релевантне ауторе, али и филмове који се неће наћи на биоскопском репертоару. Колика је важност ФЕСТ-а огледа се и у чињеници да је београдска публика - са филмовима неких од највећих редитеља данашњице као што су Тео Ангелопулос, Боб Рафелсон, Волкер Шлендорф, Дејвид Кроненберг, Кен Расел, Вим Вендерс, Кишловски, Херцог, имала прилику да се по први пут сретне управо на ФЕСТ-у.

Иако је први ФЕСТ одржан пре више од 40 година и ове године са истом енергијом наставља свој велики културолошки и образовни задатак ширећи филмске хоризонте свим љубитељима филмске уметности.