ЈАН ФАБР ,,ПРАЗНИК МАЛИХ ПРИЈАТЕЉА”

21. Feb 2020.

 

Гостовање Јана Фабра у Београду фебруара 2020. обједињено је отварањем изложбе ,,Празник малих пријатеља” у Народном музеју у Београду, извођењем монодраме ,,Ноћни писац” у Народном позоришту и објављивањем Фаброве треће књиге ,,Ноћни дневник 1992-1993”.

Јан Фабр ужива међународни углед једног од најиновативнијих и најсвестранијих личности савремене уметничке сцене. Тражећи и успостављајући везе између различитих дисциплина, отвара нове путеве и могућности интерпретација у областима визуелних уметности, позоришта и књижевности. Радови Јана Фабра излагани су на најзначајнијим међународним изложбама и у музејима, као што су Венецијански бијенале, Документа у Каселу, Бијенале у Сао Паулу, Лувр, Ермитаж.

Изложба ,,Празник малих пријатеља” у Народном музеју бави се темама које су фасцинирале Фабра као младог визуелног уметника. Проучавајући свет инсеката, почео је да ствара сопствени митски универзум усредсређен на живот и смрт, лепоту и ужас, крхкост и насиље, смртност и вечност, крајности које важно место имају и у Фабровој позоришној уметности. Изложба ,,Празник малих пријатеља” је кључна за разумевање не само савременог визуелног стваралаштва Јана Фабра, већ и његовог позоришног и литерарног опуса.