Поделите ову страну

Премијера филма “Краљ Петар I”
Премијера филма “Краљ Петар I”
Опис

Приказивање филма “Краљ Петар I”, у режији Петра Ристовског, заказано је за 11. новембар, на дан када је 1918. године потписано примирје у Првом светском рату. Филм ће имати две премијере 11. новембра, једну у Сава центру у 19 сати, а другу у 20.30 у Комбанк дворани.

На филму ће бити приказани најтежи тренуци српске војске и цивила током преласка албанских масива, крајем 1915. и почетком 1916. године.

Филм је сниман 110 дана на Старој планини, Ваљеву, Сомбору, Крупњу и Љубовији, а снимљена је и серија од десет епизода које ће следеће године емитовати Радио - телезија Србије која је копродуцент.

Филм је заснован на мотивима романа Милована Витезовића “Чарапе краља Петра”.

Синопсис:

Краљ Петар Карађорђевић, као млад протеран је из Србије од стране супарничке династије Обреновића. Никада није успео да направи чврсту везу са земљом из које је потекао, народом чији је потенцијални краљ, нити титулом која му по праву припада. Сплетом историјских околности, враћа се у домовину, уводи парламентарну демократију на двор и започиње обнову Србије. Али Србији се не да да напредује. Атентатом у Сарајеву почиње Први светски рат. Аустро-Угарска показује сву своју немилосрдност. После две херојски добијене битке на Церу и Колубари, Влада доноси одлуку да је повлачење ипак неминовно.
Током мучног повлачења преко албанских планина краљ упознаје Макрену, мајку војника Маринка. Немоћна да сина пронађе у непрегледним колонама војске и народа који се повлачи, она заветује самог краља да му, уместо ње, преда пар чарапа које је исплела. Нажалост, краљ смрзнутог  Маринка налази прекасно, а Макрена умире на гробу младог аустријског војника, оплакујући у име свих мајки све синове – невине жртве рата.
Српска војска уз страшне губитке стиже до Крфа и острва Видо – острва смрти, али и српског васкрснућа!
Пред смрт, највољенији српски владар, Краљ Петар Ослободилац, подиже споменик Макрени у њеном селу Словац. На својој самртној постељи он има једну жељу – да му назују пар чарапа које није успео да однесе Маринку.

Редитељ: Петар Ристовски

Сценаристи: Владимир Ћосић, Милован Витезовић, Петар Ристовски

Продуцент: Лазар Ристовски

Директор фотографије: Душан Јоксимовић

Монтажер: Андрија Зафрановић

Сценограф: Аљоша Спајић

Костимограф: Борис Чакширан

Композитор: Миодраг Цицовић

Дизајнер звука: Александар Протић Прота

Маскер: Душива Вуксановић

Улоге: Лазар Ристовски, Милан Колак, Радован Вујовић, Даница Ристовски, Иван Вујић, Александар Вучковић, Марко Тодоровић, Љубиша Савановић, Светозар Цветковић, Марко Баћовић, Иван Марковић

Инфо
Место
Сава центар и Комбанк дворана
Од
11.11.2018
До
11.11.2018