Поделите ову страну

„Дакле, Ви сте тај Урош Предић?“
„Дакле, Ви сте тај Урош Предић?“
Опис

Изложба из фонда Народног музеја Зрењанин под називом „Дакле, Ви сте тај Урош Предић?“ биће отворена у Српској академији наука и уметности у среду, 14. марта 2017. године у 19ч.

Живот и стваралаштво Уроша Предића ће бити приказани у виду тематских сегмената, од његовог школовања у родном Орловату, преко Панчева, Беча, путовања по Италији, те повратка у завичај до коначног пресељења у Београд где је и умро 1953. године. Такође ће посебно бити истакнут Предићев рад као иконописца и портретисте, његов однос са члановима фамилије, али и посебно са сликарима Пајом Јовановићем и Стеваном Алексићем, те научником Михајлом Пупином. Богата сачувана коресподенција нам омогућава да сагледамо и контакте које је имао са савременицима, истакнутим појединцима из политичког, културног, привредног и верског живота. На изложби ће бити представљени и дечји цртежи Уроша Предића које је радио када је имао између 10 и 12 година, као и недовршена слика Каменовање Св. Стефана која се сматра његовим последњим делом. По први пут биће приказани цртежи по којима је радио иконе за Његошеву капелу на Ловћену која је срушена. Једна од најпознатијих Предићевих слика Визија у облацима заузеће посебно место уз детаљну интерпретацију слике са уписаним објашњењима. На изложби ће бити представљен и гимназијски цртеж који је урадио Михајло Пупин, Урошев пријатељ још од раних школских дана. Посебан сегмент је посвећен односу Предића и Зрењанина, од првих долазака у тај град још у детињству, преко великог узора кога је имао у бечкеречком сликару Константину Данилу, те контактима са пријатељима и рођацима, до одлуке града да једну улицу именује по њему. 

Изложба у Галерији САНУ ће за разлику од зрењанинске поставке бити допуњена и са три портрета у власништву Уметничке збирке САНУ (Марко Мурат, Ксенија Атанасијевић и Вука Велимировић), Портретом Михајла Пупина који припада Српској православној црквеној општини Идвор, те чувеном сликом Косовка девојка, у власништву Музеја града Београда коју београдска публика поново има прилике да види након дужег времена.

Покровитељи пројекта су Министарство културе и информисања Републике Србије и компанија Гомекс. У току трајања изложбе биће организована предавања као и стручна вођења.

 

Инфо
Место
САНУ
Датум и време
14.03.2018 19:00
Од
14.03.2018
До
14.03.2018