Поделите ову страну

Изложба „Београд испод Београда“
Изложба „Београд испод Београда“
Опис

Изложба фотографија „Београд испод Београда“ биће отворена у уторак, 17. априла 2018. године у 12.00 часова на Савском шеталишту на Калемегдану. Изложбу ће отворити њени аутори Зоран Љ. Николић и др Видоје Голубовић, који ће заинтересоване посетиоце повести у шетњу Београдском тврђавом.

Изложба је настала на основу истоимене књиге, која је до данас доживела девет издања у „Службеном гласнику“, а одмах потом и још шест у „Лагуни“.

Тим на челу са др Видојем Голубовићем и Зораном Николићем улазио је у многе старе објекте обавијене тамом заборава, као и у неке новије чија тајновитост привлачи посетиоце.

„Римски бунар подсећа нас на времена која су далеко од нас, а као двојник ове грађевине, откривен је јавности и бунар на најнижем перону код станице „Вуков споменик“. Ташмајданске пећине су данас један од најинтересантнијих подземних градских објеката, док су Земунски лагуми једна врста подземног украса. Велики барутни магацин и вински лагуми у Карађорђевој улици су сјајан времеплов који досеже дубоку у антику“.

Циљ излoжбe je дa сe Бeoгрaђанима, пoсeтиoцимa и туристимa приближи прошлост која је оставила подземне записе на историји града.

Изложбу реализује ЈП „Београдска тврђава“, као саставни део програма манифестације „Дани Београда“.

Инфо
Место
Савско шеталиште на Калемегдану
Од
17.04.2018
До
17.04.2018