Поделите ову страну

Dhafer Youssef Quartet
Dhafer Youssef Quartet
Опис

DAFER JUSEF - МАГИЈА КОЈА НЕ ПРЕСТАЈЕ 

„Мултикултиватор“ – сервис за развој културе и уметности представља концерт квартета Dafera Jusefa (Dhafer Youssef), маестра арапске лауте, чије стваралаштво годинама уназад фасцинира слушаоце и критику широм света. Овај састав врхунских музичара, наступиће први пут пред београдском публиком на великој сцени Народног позоришта 24. септембра 2015, а концерт ће најавити почетак пројекта „Мултиверзитет“, платформе за неформално перманентно музичко образовање, развијене уз подршку водеће светске институције за студије савремене музике – „Berklee college of music“. 

У складу са досадашњом тежњом „Мултикултиватора“ да скреће пажњу на младе таленте и помогне њихов професионални развој, приход остварен продајом улазница за концерт биће употребљен застипендирање саксофонисте Растка Обрадовића током студија у Норвешкој.

Dafer Jusef је певач, композитор и мајстор арапске лауте, чији је јединствени таленат препознат широм света. Добитник је престижне„World Music“ награде, коју додељује BBC радио 3. Јусеф је древном источњачком инструменту дао потпуно нову димензију, експериментишући са традиционалном музиком средњег истока, северне Африке и Медитерана и комбинујући их са џезом, блузом и класичном музиком.

Jusefa можда најбоље описује цитат из листа „Гардијан”: „Певач и лаутиста пореклом из Туниса, који по речима једног чувеног критичара има глас који зауставља ратове. Његов фалсето једоставно оставља слушаоца без даха. Иако у његовом гласу одзвања арапско порекло јер га је развијао певајући позив на молитву и користећи мегафон као играчку, његов вокал превазилази своје корене.’’ 

Dafer Jusef иза себе има 10 студијских албума и сарадњу са врхунским музичарима из свих крајева света, међу којима су и тројица са којима ће наступити у Београду. 

Kristjan Randalu (Естонија) је један од најбољих светских џез пијаниста своје генерације. Међу његовим сарадницима су: Dave Liebman, Nguyên Lê, Nils Petter Molvaer, а свирао је и у Лондонском симфонијском оркестру и Камерном оркестру Штутгарта. 

Phil Donkin (Велика Британија) је међу најбољим контрабасистима у Европи. Наступао је са џез легендама као шту су: Quincy Jones, Roger Kellaway и Eddie Henderson. Од 2010. живи у Њујорку, где сарађује великанима америчке сцeне и од тада је музички активан на оба континента. 

Ferenca Nemetha је „Њујорк тајмс” описао као „окретног мађарског бубњара са осећајем за афричке ритмове“. На листи музичара са којима јсе свирао су апсолутне звезде: Herbie Hancock, Wayne Shorter, Christian Mcbride, John Patitucci, Terence Blanchard, John Abercrombie, Joshua Redman... Снимио је четири албума као лидер, а иза њега је више од 40 студијских издања, која је остварио кроз бројне сарадње са реномираним музичарима.

Изузетно музичко умеће Dhafera Youssefa је познато домаћој публици, а концерт  на коме је наступио у дуету са Paolo Fresuom у Дому омладине 2003. године музички зналци памте као један од најистакнутијих концертних догађаја у Београду.

Инфо
Место
Народно позориште
Адреса
Француска 3
Од
24.09.2015
До
24.09.2015
Инфо

Улазнице су доступне на свим продајним местима Евентима по цени од 2600, 2200, 1800 и 1500 динара у зависности од позиције у гледалишту.