Поделите ову страну

Пијаниста Петер Бенце у Београду
Пијаниста Петер Бенце у Београду
Опис

Млади мађарски пијаниста и нови светски феномен кросовера између класичне и поп музике Петер Бенце наступиће 30. октобра у Комбанк дворани.

Петер Бенце је млади мађарски пијаниста, композитор и продуцент рођен 1991.године.  Као чудо од детета, почиње да свира клавир са две године. Са седам година примљен је на реномирану академију “Франц Лист” и пише своју прву композицију под утицајем Моцарта и Шопена. Само четири године касније објављује свој први соло албум са ауторским композицијама. 2004.године добија трећу награду на такмичењу “Gyorgy Ferenczy International Piano Contest а 2008. године објављује свој други албум “Nightfall”.

Инспирисан познатим Џоном Вилијамсом одлази у Бостон да студира компоновање музике за филм на “Berklee College of Music”, најистакнутијем приватном универзитету посвећеном савременој музици. Истовремено постаје познат у свету захваљујући својим видео клиповима објављеним на интернету са обрадама познатих хитова. Прва је била обрада песме “Bad” Мајкла Џексона, чији видео постаје виралан за неколико дана, затим “Cheap Thrills” Sie, “Don’t stop me now” групе Queen, “Cry me a river” Џастина Тимберлејка и многи други. Ови клипови на његовим званичним Facebook и You Tube каналима достижу приближно 300 милиона прегледа. Његов најновији видео издат у мају ове године, песма “Africa” групе Тото, за само два месеца имао је преко два и по милиона прегледа.

Добитник је многобројних награда, а био је уписан као рекордер и у Гинисову књигу рекорда од јануара 2012. до јуна 2017.године у категорији “Most Piano Key Hits in One Minute”  (највећи број удара по диркама клавира у минути).

У току 2017.године је био на турнеји у 20 земаља на четири континента и учествовао је, између осталог, на концерту BBC’s Proms у Хајд Парку у Лондону пред више од 50.000 гледалаца.

Петер Бенце се истиче по томе што је успео да “сруши” границе између класичне и поп музике захваљујући свом веома експресивном и савременом стилу, чиме је успео да подигне свирање клавира на сасвим нови ниво и истовремено инспирише младе генерације музичара и заљубљеника у музику широм света.

Инфо
Место
Комбанк дворана
Од
30.10.2018
До
30.10.2018