Поделите ову страну

15. Mеђународно такмичење соло певача „Лазар Јовановић”
15. Mеђународно такмичење соло певача „Лазар Јовановић”
Опис

Овогодишње јубиларно 15. Mеђународно такмичење соло певача „Лазар Јовановић“ биће одржано од 18. до 21. јануара у Задужбини Илије М. Коларца, у организацији Културног елемента, које посетиоцима нуди четири дана бесплатне оперске музике, и наступе више од сто тридесет учесника.

Међународно такмичење соло певача „Лазар Јовановић“ својим вишедеценијским постојањем са правом важи за једно од највећих и најзначајнијих оперских такмичења код нас. Сваке године такмичење дочека преко стотину учесника из скоро десет земаља. Такмичење је намењено младим уметницима спремним да започну своју професионалну каријеру и да пред ауторитативним међународним жиријем одмере своје знање, уметничке квалитете и прикажу свој таленат. До сада, у жирију такмичења појављивала су се нека од највећих имена домаће и светске музичке сцене и педагогије, а победници такмичења су се током протеклих година потврдили као врсни музичари, освајајући светске концертне подијуме и оперске сцене.

Од ове године, сразмерно важности и значају, такмичење се одржава у Коларчевој задужбини, а главна награда за лауреата такмичења је солистички концерт са оркестром на великој сцени Коларчеве задужбине. Tакмичење свечано отвара првакиња Опере Народног позоришта у Београду Снежана Савичић Секулић, сопран.

Овогодишњи интернационални жири за старије узрасте чине еминентни уметници и професори Агата Каниа Кнобох (Аустрија), Иштван Андрејчик (Мађарска), Катарина Јовановић (Србија), Анета Илић (Србија) и Едита Гарчевић-Кожељ (Словенија),  а жири за млађе узрасте чине Тамара Марковић (Србија), Дејан Пешић (Србија) и Давор Микулић  (Словенија).

Основано 2004. године у част чувеном југословенском тенору Лазару Јовановићу, ово такмичење се од 2016. године одржава под окриљем организације Културни елемент на челу са редитељем Тадијом Милетићем. Културни елемент је уметничка организација основана 2011. године у Београду. Окупља велики број младих уметника, глумаца, плесача и музичара, врхунских професионалца у својим областима, који заједно они чине једну од најемининтнијих уметничких група у земљи.

Позивају се љубитељи опере и оперског стваралаштва да од 18. до 21. јануара дођу у Коларчеву задужбину, и присуствују бројним солистичким наступима најуспешних младих оперских уметника из земље и региона у оквиру бесплатних Дана опере на Коларцу у оквиру такмичења Лазар Јовановић.

Инфо
Место
Коларац
Од
18.01.2018
До
21.01.2018