Поделите ову страну

Стефан Миленковић отвара АртЛинк фестивал
Стефан Миленковић отвара АртЛинк фестивал
Опис

Четврти АртЛинк фестивал младих талената отвориће 25. септембра концертом на Коларцу славни виолиниста Стефан Миленковић, а затвориће га 8. октобра тренутно најтраженији виолончелиста на светској музичкој сцени Иштван Вардаи.

Они ће у Коларчевој задужбини наступити са оркестром "АртЛинк млади виртуози".

Свима је позната прича о Стефану Миленковићу као чуду од детета, с каријером започетом у петој години, а за посвећеност хуманитарним акцијама додељена су му бројна признања, између осталог, одличје Најхуманија личност 2003. године.

Са истим циљем учествовао је на многим гала концертима под покровитељством Унеска у Паризу, заједно с Пласидом Домингом, Лорином Мазелом, Алексисом Вајсенбергом и Јехудијем Мењухином.

Као пасионирани камерни музичар, редовно сарађује с угледним интерпретаторима у различитим инструменталним формацијама.

Успеси Стефана Миленковића обухватају и освајање високих награда и уласке у финала најпознатијих виолинских конкурса те је тако у седмој години већ био лауреат Међународног виолинског такмичења „Јарослав Коцијан“, да би касније освијио признања „Краљица Елизабета“ у Белгији, „Тибор Варга“ у Швајцарској, „Родолфо Липицер“ и „Николо Паганини“ у Италији, „Лудвиг Шпор“ у Немачкој и „Јехуди Мењухин“ у Енглеској.

Критичар Хановер преса приметио је да Миленковић има „лепоту звука Давида Ојстраха, чистоту и логику фразе Хенрика Шеринга, виртуозитет Јаше Хајфеца, љубав према музици Јехудија Мењухина и темперамент и радост Јицака Перлмана“.

Иштван Вардаи, 32-годишњи мађарски виолончелиста, дебитантски концерт одржао је 1997. године у Хагу, а потом је са великим успехом наступао у Њујорку, Лондону, Паризу, Прагу, Бечу, Франкфурту, Минхену, Женеви, Даблину, Москви, Санкт Петербургу, Фиренци, Токију, Кобеу и Пекингу.

На почетку каријере наступао је са светски познатим музичарима и оркестрима: Михаилом Плетновим, Адамом Фишером, Золтаном Кочишем, Хауардом Грифитсом, Гилбертом Варгом, Санктпетербуршком симфонијом, Позоришним оркестром Марински, Женевским камерним оркестром, Руским национални оркестром, „Франц Лист“ камерним оркестром, Ирским камерним оркестром, Оркестром швајцарске Романдије, Симфонијским оркестром Радио Баварске.

Добитник је престижних међународних награда, позиван је да учествује на многим значајним фестивалима, а данас је у могућности да бира фестивале на којима ће наступати.

Фестивал „Артлинк“, као и претходних година, представиће београдској публици европске звезде класичне музике и домаће музичке звезде у успону, такође и младе таленте чији развој „Артлинк“ годинама прати.

Улазнице за концерте на Коларцу већ су у продаји на благајни Коларчеве задужбине, а организатори фестивала младих талената омогућили су специјални попуст од 30 одсто за куповину пакета улазница за концерте Стефана Миленковића и Иштвана Вардаиа до 8. јула.

 

 

Инфо
Место
Коларчева задужбина
Од
25.09.2017
До
25.09.2017