Поделите ову страну

12. ФЕСТИВАЛ НАУКЕ – ДОБРОДОШЛИ У ЗЕМЉУ БУДУЋНОСТИ
12. ФЕСТИВАЛ НАУКЕ – ДОБРОДОШЛИ У ЗЕМЉУ БУДУЋНОСТИ
Опис

Дванаести по реду Фестивал науке дочекаће од 29. новембра до 2. децембра на Београдском сајму посетиоце из целог региона, водећи их уз низ поставки, експеримената, шоу програма и радионица на путовање кроз јединствену Земљу будућности! Генерални спонзор Фестивала науке шесту годину заредом је НИС, компанија која се свакодневно у свим сегментима пословања ослања на савремене технологије и иновације.

Највећи научни фестивал у Југоисточној Европи ове године одржава се под слоганом „Земља будућности“ са циљем да преиспита будућност наше планете, али и понуди научна, еколошка и одржива решења за генерације пред нама. И све то, као и претходних година, уз много занимљивих експеримената, узбудљивих изазова и најновијих научних трендова које у Београд ове јесени доносе научници из целог света.

Овогодишњи Фестивал науке одржаће се у халама 3, 3А и 5 Београдаског сајма. Тако ће се Земља будућности простирати на 6.500 квадрата и окупиће више од 60 научних и образовних институција из Србије. То значи да ће сваког посетиоца који се спреми на путовање у Земљу будућности дочекати више од 600 научника и научних демонстратора спремних да својим знањем и умећем направе што лепше, зеленије и безбедније место за живот.

И овом приликом фестивал ће поседиоцима представити богат међународни програм. Са својим невероватним игралиштем на којем, уз малу помоћ рециклаже, нови живот добијају старе и заборављене справе за вежбање, из Шпаније стиже колектив Гишот де Вуит (хала 3а). Први пут на Фестивал науке долази чешки научни колектив Фасцинантни физички театар УДиФкоји ће на Научно-фантастичној бини (хала 5) кроз серију експеримената показати како спој сасвим обичних кућних предмета и физике може да доведе до експеримената који остављају малишане и њихове родитеље без речи!О томе како роботи могу да нас чују и да ли нас и колико разумеју говориће француски научницииз Националног истраживачког центра Инриа, док ће нас француска група уметника Инерцијанизом акробатских тачки померити границе могућег и преиспитати основне законе физике. Миљеници фестивала, представници Научног центра АХХАА из Естонијеовога пута у Београд долазе са новим научним шоу програмом у којем доказују и приказују најучудеснија својства воде. Из САД на фестивал поново долази познати амерички неуроначник и ТЕД звезда Грег Гејџ који ће свим посетиоцима показати како почетни кораци сваког неуронаучника могу да се изводе и у сопственом дворишту, уз помоћ сасвим једноставних експеримената и више него приступачне опреме. Након што је прошле године пољски тандем Хевелиузе Науки кроз науку показао шта је све потребно да поседује и зна један тајни агент, овог пута спремни су да 007 агента пошаљу у свемир и испитају његове способности ван наше планете! Тим научника са Универзитета у Бечу, предвођени уметником Богомиром Дорингером, на посебно осмишљеној радионици упознаће све посетиоце са физичком природом ферофлуида, разоткривајући притом и бројне тајне магнетизма. Домаће боје на Научно-фантастичној бини браниће МиланПоповићчији ће шоу бити експлозивнији него икада, док ће студенти Хемијског факултета Универзитета у Београду кроз научну представу приказати како то хемија може да буде забавна, али и опасна за оне који се са њом неодговорно поиграју.

На прошлогодишњем Фестивалу науке више од 30.000 хиљада задовољних посетилаца упознало се један на један са бројним научним изазовима и светом науке, чиме је фестивал потврдио своју позицију највећег догађаја који се бави промоцијом науке и образовања у југоисточној Европи.

https://www.festivalnauke.org/      Facebook.com/Festivalnauke

Инфо
Место
Београдски сајам
Од
29.11.2018
До
02.12.2018