Поделите ову страну

33. БЕОГРАДСКИ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛ
33. БЕОГРАДСКИ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛ
Опис

Београдски џез фестивал, 33. по реду, биће одржан од 26. до 30. октобра у „Сава центру” и Дому омладине под слоганом „Џез визије”

Овогодишње издање Београдског џез фестивала зато треба да буде још један корак даље у правцу представљања најважнијих џез уметника данашњице са интернационалне сцене. Оно што желимо да поделимо са својом све многобројнијом публиком, као и са међународном културном јавношћу, јесте тренутак у историји џеза кад се рађа нова фузија овог правца са другим музичким облицима. Џез је данас, поново, најузбудљивија и најкреативнија форма популарне музике - и зато је време за визије џеза и џез визије.

Београдски џез фестивал ће и ове године трајати редовних пет дана, са традиционалним дуплим концертним програмом сваке вечери, у салама Дома омладине Београда и у Сава Центру. Представићемо преко 20 састава из целог света и наше земље, а овом приликом желимо да истакнемо прва три имена која на најбољи начин представљају џез 21. века, једно из Америке, друго из Европе, а треће из Србије.

Дони Мекаслин (Donny McCaslin) је бриљантни амерички саксофониста средње генерације кога је Дејвид Боуви (David Bowie) одабрао да води његов последњи бенд на опроштајном албуму „Blackstar“. Очигледно је Боуви препознао у савременом џезу ону потребу за авантуром и снагу израза која га је увек привлачила и кроз каријеру водила ка новим областима. Мекаслинов звук је увек авангардан и изненађујућ, али комуникативан и прихватљив најширој публици, што је свакако формула успеха нове генерације џез уметника. Најновији, управо објављени албум „Beyond Now“, његов је коментар управо на искуство свирања са једним од највећих поп уметника свих времена, Дејвидом Боувијем, и још један доказ да се богато наслеђе алтернативног рока спојило са џезом да створи нову фузију примерену овом времену. Џез у 21. веку поново има став, а један од његових главних протагниста је Дони Мекаслин.

Јан Лундгрен (Jan Lundgren) је једно од највећих европских имена кад је у питању џез клавир, али је као такав препознат тек релативно скоро, после богате каријере која обухвата појављивање на око 50 албума. Као нови класик, дао је савременом џезу унутрашњу елеганцију утемељену у емотивном богатству, уз препознатљиву суптилну виртуозност. Треће величанствено име шведске сцене, после Есбјорна Свенсона (Esbjörn Svensson) и Бобо Стенсона (Bobo Stenson), које смо већ представили на Београдском џез фестивалу, доноси са собом пројекат грандизоног замаха који објашњава порекло скандинавске џез музике и њену дубоку повезаност са тамошњим фолком. Албум „The Ystad Concert: Tribute To Jan Johansson“ представља омаж шведској џез музици, кроз упознавање са стваралаштвом њеног оца, легендарног пијанисте и композитора Јана Јохансена (Jan Johansson), чији прави наследник је управо Лундгрен.

Група Eyot долази из Ниша, и у овом тренутку је најбољи пример снаге нове школе српског џеза. Њихова јединствена мешавина савременог џеза, фолка, рока и електронике, свакако спада међу тренутно највећа музичка достигнућа са балканских простора уопште. Сва четири њихова албума објављена су за иностране издаваче, а нови – „Innate“ – продуциран је од стране Стива Албинија (Steve Albini), легендарног америчког алтернативног рок продуцента (Nirvana, PJ Harvey, Pixies), уз одушевљене критике са обе стране Атлантика и придев „Нирвана џез музике“. Eyot су у пуној снази и, као састав који је своје почетке везао управо за наступе у Дому омладине Београда, прави су избор за отварање 33 Београдског џез фестивала.

Као што је већ уобичајено и налаже нова традиција, ограничен број ваучера за комплет улазница главног програма 33. Београдског џез фестивала моћи ће да се набави на продајним местима Евентима од 30. априла, и то по посебој промотивној цени од 2800 динара.

Инфо
Место
Сава центар и Дом омладине
Од
26.10.2017
До
30.10.2017