Поделите ову страну

51.Битеф под слоганом Epic Trip
51.Битеф под слоганом Epic Trip
Опис

51. Битеф под слоганом Epic Trip ће се одржати од 22. до 30. септембра на неколико различитих локација у Београду. У оквиру селекције главног програма долазе представе из Белгије, Велике Британије, Словеније, Ирана, Немачке, Швајцарске и Србије. Главну тематску линију 51. Битефа представљају остварења настала на основу великих епских тема на којима се заснива наша цивилизација, док естетску линију креирају представе дугог трајања (durational performaces).

Представа Олимп: у славу култа трагедије - представа од 24 сата, прослављеног белгијског редитеља Јана Фабра, свечано ће отворити 51. Битеф 23. септембра у 18 часова Сава Центру.  Овај фасцинантни сценски спектакл, у којем учествује двадесет седам врхунских плесача, глумаца и перформера из различитих земаља заснован је на целокупној грчкој митологији, обрађеној у њиховим еповима и трагедијама. По поништењу улазнице публика ће добити наруквицу која ће им обезбедити да слободно улазе и излазе током представе и да користе многобројне садржаје за одмор и рекреацију : Слеепинг зону , Фоод зону, Битеф библиотеку, Бизнис wифи зону. Гледаоци ће моћи да уживају и у исцељујућим звуцима музике у Цхилл и Хеалинг зони као и уз часове јоге приликом јутарњег буђења. Поред ових садржаја, Битеф припрема још мноштво изненађења за одмор​ и пун угођај гледалаца. Нумерација улазница важи прва четири сата, а након тога публика ће моћи да изабере свако слободно место.

Представа која ће ове године најавити Битеф у Пролог дану 22. септембра је Квизула! чувене британске позоришне трупе Форсд Ентертејнент која има структуру бесконачног квиза у коме се смењују питања и одговори на различите теме. Представа оригинално траје такође 24 сата, а на овогодишњем Битефу ће се играти у скраћеној верзији од шест сати.

Публика ће бити у прилици да погледа представу Библија први покушај, засновану на Библијским текстовима, и представу Царство небеско, која се ослања на српску епску књижевн ост, словеначког редитеља Јернеја Лоренција, који је већ познат београдској публици.

На Битеф ове године долази и (Са)слушање иранског редитеља Амира Резе Кухестанија  на тему слушања, третирајући питање положаја жене у данашњем Ирану.Изазове муслиманског света тематизује и представа Снег чувеног Талијатеатра из Хамбурга у режији младог берлинског редитеља Ерсан Мондтаг, пореклом из турске заједнице, који је једна је од водећих звезда у успону позоришта немачког говорног подручја.

Поред ове представе, засноване  на епском материјалу, роману Снег турског Нобеловца Орхана Памука, београдска публика имаће прилике да погледа још једно остварење истоименог редитеља, представу Истребљење, у извођењу Концерттеатра из Берна, Швајцарска, која ће свечано затворити 51. Битеф  30. септембра на Великој сцени Народног позоришта у Београду.

Пратећи програм овогодишњег Битефа традиционално ће садржати програме: Разговор са ауторима, Битеф Полифонија, Схоwцасе, Трибине, Битеф Библиотека, као и многобројне Афтер тен журке.

Аутор визуала: Милутин Марковић, Неw Момент Неw Идеас Цомпанy

Овогодишње визуелно решење дело је креативног тима агенције Неw момент Неw Идеас Цомпанy, тачније дизајнера и арт директора Милутина Марковића. Како наводе из агенције, визуелни идентитет фестивала је својеврсна илустрација вечног "раскорака" са којим се на том путу суочавамо. Тако је највеће путовање које познаје човечанство - путовање на Месец, добило нову, изражајно слободнију форму. Овог пута, карактеристична стопа је измештена у блато. Иако на то чувено питање "Куда идемо?" нема лаког одговора, наговештај наде ипак проналазимо; у одразу небеског плаветнила на површини воде.

 


 

 

 Инфо
Место
Више локација у Београду
Од
22.09.2017
До
30.09.2017