Поделите ову страну

Афро фестивал
Афро фестивал
Опис

Афро фестивал је једна од најзначајнијих манифестација Музеја афричке уметности која се организује од 1997. године. Афро фестивал представља јединствен догађај у нашој земљи и ширем региону, који је с временом постао препознатљив по атмосфери истинске космополитске свечаности.

Током Фестивала се организују изложбе и предавања, концерти, разговори и путописни програми, пројекције филмског материјала о уметностима и културама Африке, музичке и ликовне радионице, као и јавна вођења кроз музејске поставке.

Специфичност Афро фестивала, можда и најпосећенији програм јесте Дурбар – дан пријатељства, музике и плеса, који се обележава последњег дана фестивала, као врхунац фестивалске свечаности. Дурбар носи назив према посебној врсти прославе која се везује за традиционалне краљевске свечаности народа Ашанти у Гани. Током Дурбара се, уз музику и плес, одаје почаст прецима, обнављају везе са народом, слави јединство и просперитет читаве заједнице. Краљеви, краљице, старешине и други званичници обучени у најсвечанију одору, крећу се у јавним процесијама праћеним бубњевима, певањем и плесом. На сличан начин, Дурбар у Музеју афричке уметности окупља све представнике афричких земаља у Београду, али и ширу интернационалну и локалну заједницу. У башти музеја, кроз уметност, занате, сувенире, али и кулинарске специјалитете, београдској јавности и туристима се представљају амбасаде афричких земаља у Београду у свој раскоши култура чије ризнице презентују. Ове године учеснице Дурбара су амбасаде Алжира, Анголе, Египта, Гвинеје, Конга, Либије, Марока и Туниса, а посебни гости су Амбасада Бразила и Конзулат Јамајке.

Као и сваке године, интересовање јавности заузима незаобилазни Афрички базар – продајна изложба предмета из различитих крајева Африке и укључује  маске, скулптуре у камену и дрвету, руком прављене и бојене тканине, слике, батике, накит, као и декоративне предмете за ентеријер.

Ове године, захваљујући Амбасади Краљевине Марока у Београду, плеснa трупa Ахваш из Иминтанута ће представити традиционалне плесове Бербера и песме из околине Маракеша. 

Инфо
Место
Музеј афричке уметности
Од
23.06.2018
До
24.06.2018