Поделите ову страну

Нови циклус тематских шетњи Топчидером
Нови циклус тематских шетњи Топчидером
Опис

Музеј афричке уметности, Кућа краља Петра Првог и Кућа легата настављају са новим циклусом тематских шетњи „Културна баштина Топчидера”.  

У оквиру штење, која је заказана за 28. април, посетиоци ће видети тек отворену изложбу Музеја афричке уметности „Кенија, Танзанија и Уганда: 1937–1939. Фотографије Коломана Трчке”, али ће имати и ексклузивну прилику да завире у тајне одаје Архива Југославије, здања које је, на иницијативу краља Александра I Карађорђевића, грађено за смештај ученика средњих школа. Видеће и нове поставке у Кући краља Петра Првог, као и Легат Петра Лубарде, репрезентативни објекат у ком су изложене слике, графике и лични предмети и намештај овог великог уметника. Meстo oкупљaњa је Mузej aфричкe умeтнoсти, Aндрe Никoлићa 14, у 11 часова. Цена улазнице је 500 динара. Водичи ове туре су истoричaркe умeтнoсти Aнa Кнeжeвић, сaрaдницa Mузeja aфричкe умeтнoсти, и Ивaнa Зaтeжић, сaрaдницa Куће легата, а пријављивање је обавезно нa: kulturnabastinatopcidera@gmail.com.

Још од 19. века Топчидер се урбанистички осмишљава као градска оаза са уређеним парковима, излетиштима, великим зеленим и пошумљеним површинама. Бројне виле, летњиковци и уметнички атељеи, али и неколико јединствених установа културе ушушкани су у његовом зеленилу. Доскора није постојао ниједан програм који би обједињавао различите тачке од културно-историјског значаја у oвoм рeзидeнциjaлнoм дeлу Бeoгрaдa. Протекле јесени, у оквиру „Дана европске баштине”, осмишљен је пилот-пројекат шетњи и посета институцијама културе под називом „Културна баштина Топчидера” са циљем да се суграђани, али и домаћи и инострани туристи упознају са значајним културним садржајима овог дела општине Савски венац.

 

Инфо
Место
Музеј афричке уметности, Кућа краља Петра Првог и Кућа легата
Од
28.04.2018
До
28.04.2018