Поделите ову страну

Седми Београдски ирски фестивал
Седми Београдски ирски фестивал
Опис

Седми Београдски Ирски Фестивал (БИФ), који се одржава од 9. до 17. марта под слоганом „Springtime in Belgrade!“, представиће на више локација у Београду неке од најзанимљивијих сегмената ирске културе.

Током девет дана фестивала, публику очекују најзначајнија и најновија филмска остварења из Ирске, атрактивне изложбе, књижевне вечери, радионице и други атрактивни културни догађаји.

„Задовољство је најавити 7. Београдски ирски фестивал, који ће представити живописне ирске и српске садржаје у области филма, музике, књижевности, визуелних уметности, а кулминираће прославом дана Светог Патрика, коју никако не треба пропустити 17. марта у Београду. Фестивал се одржава од 9. до 17. марта, а публика ће имати прилику да ужива у бројним програмима укључујући седмодевни филмски сегмент, са документарним и дечијим анимираним остварењима, који ће отворити ирски редитељ номинован за Оскара Лени Абрахамсон, затим рану ирску и српску духовну уметничку изложбу, а по први пут фестивал ће оставити трајни траг у Београду у виду велике стрит-арт инсталације ирског уметника Џејмс Ерлија“, изјавио је Јаш Камински, директор Београдског Ирског Фестивала.

Филмски програм представиће неке од најрелевантнијих филмских остварења из Ирске, а између осталих биће приказани и неки од најзначајнијих филмова Ленија Абрахмсона, редитеља филма Соба номинованог за Оскара 2016. године, који ће бити и специјални гост овогодишњег фестивала. Бри Ларсон је за главну улогу у овом остварењу освојила Оскара (као и Златни глобус и БАФТА награду). Поред играних и документарних филмова, фестивал ће посебну пажњу ове године посветити анимираним филмовима за децу и одрасле.

У оквиру програма Визуелне уметности, чувени стрит-арт уметник Џејмс Ерли осликаће мурал / стрит-арт инсталацију у центру Београда, а публика ће имати прилику и да види невероватне дигиталне скулптуре престижног ирског уметника Џона Герарда.

Први пут ове године, ослањајући се на успех Београдског ирског фестивала, у сарадњи са Амбасадом Ирске биће одржана једнодневна Дигитална конференција чији је фокус креативна дигитална индустрија у Србији и Ирској и могућности да компаније инвестирају у Србију. Учествоваће представници ирских и српских компанија, а специјалну презентацију одржаће водећи студио за анимцију у Ирској-Cartoon saloon који има три номинације за Оскара, али и за Златни глобус, БАФТА награду и Еммy. Конференцију ће отворити амбасадорка Ирске, њена екселенција Орла О Ханрахан.

Фестивал ће се ове године осврнути и на ирску књижевност, а очекује се и узбудљив музички програм.

Главни град ће се и ове године, захваљујући Београдском Ирском Фестивалу, придружити светским метрополама које обележавају ирски национални празник Дан Светог Патрика, па ће неколико градских локација, укључујући Мост на Ади, бити осветљено ирско-зеленим светлом.

Више информација на:

www.irishfest.rs

www.facebook.com/BelgradeIrishFestival

www.instagram.com/beogradskiirskifestival/

https://twitter.com/IrishFestBGD

Инфо
Место
Више локација у Београду
Од
09.03.2019
До
17.03.2019