Поделите ову страну

Монтевердијевa оперa „Орфеј“
Монтевердијевa оперa „Орфеј“
Опис

Монтевердијевa оперa „Орфеј“ биће изведена 18. новембра 2017. у опери и позоришту Мадленианум у част 450-годишњице од рођења Монтевердија и 410 година од првог извођења опере.

Написана 1607. године, Монтевердијева употреба вокалних и оркестарских боја, одсвираних на инструментима тог доба, поставила је основу за даљи развој опере као жанра, а његово врсно вокално писање инспирисало је будуће генерације. Прича о Офрејевој потрази за својом вољеном у подземљу није инспирисала само Монтевердија, већ касније и Глука, као и многе друге композиторе. Врсно уметничко вођство стручњака у овом историјском извођењу, Маријане Мијановић и Предрага Госта и изванредна инсценација Александра Николића, пружају ретку прилику уживања у овој музици, баш на начин који је и био намера самог композитора.  

Клаудио Монтеверди постигао је својим оперским композицијама велику славу и популарност. Рођен је 15. маја 1567. у Кремони, а умро 12. новембра 1643. у Венецији.Клаудио Монтеверди је био италијански композитор, оргуљаш, виолиниста и певач из епохе барока. Своју прву оперу – „Орфеј“ – компоновао је за карневал у Мантови. То је најстарија опера која је у комплету сачувана до данас. Овом опером он је у музику увео потпуно нови стил – „музичку драму“.

Вокални солисти: Никола Дискић, Антониа Дуњко, Драгана Поповић, Франко Клисовић, Марко Живковић, Љубомир Поповић, Сретен Манојловић и др.
Хор, оркестар и Балет Нове београдске опере
Диригент: Предраг Госта

Уметничко вођство: Маријана Мијановић и Предраг Госта
Режија: Александар Николић
Кореографија: Александар Илић
Сценографија: Тања Жиропађа
Продукција и Костимографија: Игор Јагић
Костими: Славица Рибаћ

Инфо
Место
Мадленианум
Од
18.11.2017
До
18.11.2017