Поделите ову страну

Београд прича
Београд прича
Опис

Већ два месеца путем  бесплатне апликације “Београд прича“ Београђани и гости престонице могу да чују приче о неким од најважнијих локација, објеката и грађевина Београда. Апликација недавно је унапређена и освежена новим локацијама, тако да корисници могу да сазнају занимљиве појединости о Београдској тврђави, Богородичиној цркви у Земуну, Споменику незнаном јунаку и још 15 других знаменитости.

Поред историјских чињеница, апликација кроз тривије нуди и занимљивости о познатим обележјима Београда. Посетиоци ће моћи да сазнају ко је био стрпљиви градитељ Београдске тврђаве, шта се некада налазило на месту на којем је подигнут Победник, која организација се окупљала у згради која је касније постала Библиотека града Београда, како је на једном градском тргу обележена прва конференција Покрета несврстаних, и многе друге приче. 

Мобилна апликација је обогаћена и новим рутама „Шетња старим Земуном“, „Кроз београдске музеје“ и „Поглед са Авале“, као и категоријом „Занимљивости“ која нуди анегдоте или мање познате чињенице о историјским грађевинама и личностима које су учествовале у стварању богате историје главног града.  

Овај лични интерактивни двојезични водич до сада је преузело више од 12.000 корисника који желе да престоницу Србије доживе на нов начин. Апликација је у летњем периоду, само током првих недељу дана забележила 5.000 преузимања, када је била на првом месту у категорији Травел & лоцал и трећем месту међу свим бесплатним апликацијама на Гоогле Плаy Сторе-у.

Захваљујући примени технологије "проширене стварности" (аугментед реалитy), која је саставни део апликације, домаћи и страни посетиоци Београда могу лакше да пронађу најупечатљивије градске знаменитости и да путем аудио водича, текстова и фотографија упознају Београд, чују приче и прошире знање о историјским чињеницама и упечатљивим личностима које су стварале његову историју.

Након преузимања апликације, довољно је да корисник подигне камеру паметног телефона и, захваљујући концепту „проширене стварности“, на екрану ће се појавити информације о називу и удељености локација у његовој близини. По избору жељене локације, отвора се кратак историјски приказ и аудио нарација, тако да посетилац може да се усредсреди на архитектуру грађевина, на детаље а не на екран телефона. Уцртане руте, које повезују локације као посебне амбијенталне или историјске целине, омогућавају да се разгледање унапред испланира. 

Апликација је део пројекта „Град прича“ којим Телеком Србија настоји да подстакне локалне заједнице да увођењем најсавременијих комуникацијских решења осавремене и обогате своју туристичку понуду. Предвиђено је да сличне апликације буду развијене за све веће градове у Србији који, заједно са околним амбијенталним целинама, могу да испричају причу о својим грађевинама, житељима и друштвеним приликама кроз историју.

Контакт
Similar