Поделите ову страну

Плаво зелена мапа Србије
Плаво зелена мапа Србије
Опис

Центар за унапређење животне средине представио је нову иновативно-информативну платформу посвећену еко-туризму и боравку у природи - "Плаво зелена мапа Србије", најавио поделу садница у Ташмајданском парку, у суботу 30. маја и изложбе које ће бити представљене у Београду и Новом Саду.

Платформа се састоји из интернет портала и андроид апликације, у оквиру које су представљене локације попут заштићених подручја, урбаних зелених бисера и Теленор интернет паркова. Ова бесплатна апликација доступна је на српском и енглеском језику. За сваку представљену локацију се могу погледати фотографије, и добити информације о занимљивостима, активностима за посетиоце, угоститељској понуди, али и упутствима како стићи на изабрану дестинацију. Претраживање андроид апликације је олакшано, и могуће је прегледати жељене локације путем мапе, према удаљености, и кроз употребу "проширене стварности".

"Ова платформа спаја две теме, заштиту животне средине и еко-туризам. Развој сегмента туризма заснованог на природи је знатан потенцијал, и имајући у виду светске трендове, ово је грана која може допринети популаризацији Србије као еко-туристичке дестинације, и пружити могућност локалном становништву да обезбеди додатне приходе, као и свим учесницима у том ланцу. Теленор фондација већ трећу годину за редом подржава наш пројекат и дели наше уверење да у технологији лежи кључ очувања природне средине. Будући да је Теленор компанија чија је експертиза дигитална комуникација, а брига о животној средини потреба, Фондација је препознала и подржала програм  “Плаво-зелена мапа Србије” као наше настојање да суграђанима и гостима скренемо пажњу на богатство заштићених подручја Београда и Србије, да их упутимо на неке зелене „драгуље“ и скривене оазе вредне обиласка за које до сад нису знали. У овој фази смо припремили локације у Београду и знатан део дестинација у Војводини. До краја јуна ће бити око 70 представљених локација, док у наредном периоду планирамо да додамо све значајне локације у источној и западној Србији.

Наравно, настављамо и са другим активностима, акцијама, фото-конкурсом и изложбама на отвореном, како бисмо даље популарисали боравак у природи, али и здраве стилове живота." - рекао је Владан Шћекић, програмски директор Центра за унапређење животне средине.

"Овај програм заиста приказује природна богатства Србије у потпуно новом светлу. Важно је промовисати заштићена подручја, не само због заштите природе, већ и због туристичких потенцијала нетакнуте природе. Значајно је рећи и да ће се површина под заштитом повећавати у будућности, чиме ће и потенцијал Србије за коришћење услуга везаних за природу и туризам заснован на природи наставити да расте." - казала је Марина Вукин, стручни сарадник на Шумарском факултету.

Интернет портал се може посетити на адреси www.bgmap.rs, док се андроид апликација "Plavo zelena mapa Srbije" може преузети потпуно бесплатно из било које мобилне мреже путем Google Play Store-a

У суботу 30.маја, у Ташмајданском парку, у периоду од 15-19 часова, ће бити промовисана платформа. Свако ко буде имао писану поруку о природи Србије ће добити на поклон садницу по свом избору. Све фотографије са порукама ће бити постављене наBGmap.rs страницу на Фејсбуку, као део кампање за очување и заштиту природе Србије.

У Кнез Михајловој улици у Београду ће бити постављена изложба најбољих фотографија са конкурса "Плаво-зелени свет", у периоду од 1. до 14. јуна, након чега ће и грађани Новог Сада имати прилику да виде ову изложбу, на платоу испред Српског народног позоришта, од 15. до 25. јуна.

Платформа "Плаво зелена мапа Србије" се реализује уз помоћ Теленор Фондације, Секретаријата за заштиту животне средине града Београда, и подршку Покрајинског завода за заштиту природе, Шумарског факултета Универзитета у Београду и Туристичке организације Београда. Више информација о платформи "Плаво-зелена мапа Србије" се може наћи на www.bgmap.rs.

Контакт
Similar
Београд прича
Београд прича

Већ два месеца путем  бесплатне апликације “Београд прича“ Београђани и гости престонице могу да чују приче о неким од најважнијих локација, објеката и грађевина Београда. Апликација недавно је унапређена и освежена новим локацијама, тако да корисници могу да сазнају занимљиве појединости о Београдској тврђави,...