Поделите ову страну

КУЛТУРНА БАШТИНА ТОПЧИДЕРА
КУЛТУРНА БАШТИНА ТОПЧИДЕРА
Опис туре

Још од 19. века Топчидер се урбанистички осмишљава као градска оаза, са бројним парковима, излетиштима, великим зеленим и пошумљеним површинама.

Организоване туре ,,Културна баштина Топчидера" откривају скривене драгуље Топчидерског брда: различита здања и места од важности која преносе занимљиве историје овог дела града, али и изложбене поставке и просторне целине које чувају културна добра од националног и интернационалног значаја.

Тура укључује обилазак три установе културе: Музеј афричке уметности (Андре Николића 14), Кућа краља Петра Првог (Васе Пелагића 40) и Кућа легата – Легат Петра Лубарде (Иличићева 1).

Музеј афричке уметности је први и једини музеј у региону који је искључиво посвећен културама и уметностима афричког континента. Осим што има занимљиву историју и инспиративну архитектуру, поставка Музеја афричке уметности нуди бројне уметничке предмете народа западне Африке, али и причу о оснивачима Музеја, Здравку Печару и Веди Загорац, и њиховом дугогодишњем животу и раду у Африци.

Кућа краља Петра својом поставком представља причу о краљу Петру и последњим годинама његовог живота које је провео у овој вили. Кућа краља Петра грађена је као вила-летњиковац за трговца Ђорђа Павловића, па је стога и сведочанство о сењачком крају и првим вилама које се граде у овој зеленој оази Београда.

Кућа легата – Легат Петра Лубарде била је кратко време и место становања сликара и његове супруге, а данас се у некадашњој вили излаже важан део стваралаштва овог великог сликара. Поред стилски разнолике архитектуре ове зграде и њене историје, представљамо и причу о животу и раду Петра Лубарде.

У складу са актуелним изложбама у другим установама културе које се налазе у непосредној близини, могуће су измене у плану шетње.

Предвиђено време трајања шетње: 150 минута

Цена улазнице: 500 динара

Место окупљања је Музеј афричке уметности

За додатне информације, питања, за заказивање тура у другом термину или на енглеском језику, обратите се на: kulturnabastinatopcidera@gmail.com

Ана Кнежевић, 065/825-0488

Информације о турама
Језик
српски и енглески
Цена
500 рсд
Организација
Музеј афричке уметности, Кућа краља Петра и Легат Петра Лубарде
Контакт

065/825-0488