ВИДИ СВEДЕШАВАЊА

29

Nov

од 10 до 16 ч Београд хотел “СЛАВИЈА“

Сајам колекционарства у Београду

02

Dec

Сава центар

Сајам за треће доба

04

Dec

Продајна галерија Београд

Изложба Драгане Жаревац

ВИДИ ОСТАЛЕ ВЕСТИНАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ
28.11.2014 | Београд
Tourist Organization of Belgrade
Београд, 28. новембар 2014. – Испловљавањем брода “Viking Embla” компаније Viking River Cruise...

TripAdvisor
Check out what other travellers say about Belgrade on TripAdvisor.

Рекли су о Београду

"Небо је над Београдом пространо и високо, променљиво а увек лепо; и за зимских ведрина са њиховом студеном раскоши; и за летњих олуја када се цело претвори у један једини тмурни облак који, гоњен лудим ветром, носи кишу помешану с прашином панонске равнице; и у пролеће кад изгледа да цвате и оно, упоредо са земљом; и у јесен кад отежа од јесењих звезда у ројевима. Увек лепо и богато, као накнада овој чудној вароши за све оно чега у њој нема и утеха због свега што не би требало да буде."
Иво Андрић, писац и нобеловац

"Овај велики град био је, изгледа, одувек овакав: истрган, просут, управо као да никад не постоји, него вечно настаје, дограђује се и опоравља. С једног краја ниче и расте, а са другог вене и пропада. Увек се креће и таласа, никад не мирује и не зна шта је спокој и тишина. Град на две реке, на великом простору сапет ветровима."
Иво Андрић, писац и нобеловац

''Још понегде у Београду постоје тарабе, а уз тарабе расте коров јаког, опорог мириса... Гугутка гугуче на грани дивље крушке, а залутали пољски миш бежи од страха или глади... Све то још постоји негде, у некој улици без имена и кући без броја...
Закачило се као чичак за ногавицу велеграда и путује временима и просторима којима не припада.''
Душан Радовић, песник и писац

*"Београд је фантастичан европски град, повезан са светом."
Анџеј Вајда, филмски редитељ

*"Колико сте ви тек имали да градите кад се зна да су бомбардовали и Немци и савезници. Лако је другим великим градовима Европе да се хвале својом лепотом… Имате леп мали зоо-врт… Казали су ми да је у време бомбардовања и зоолошки врт био порушен и да су животиње биле побегле на улице, али да су се саме вратиле назад… Стварно лепа прича – не знам да ли је истинита…"
Алфред Хичкок, филмски редитељ

*"Посебно сам импресиониран ведром и топлом атмосфером Београда."
Семјуел Бекет, драмски писац


*"Тада су ми били потребни сусрети с људима који ме неће третирати површно као што ми се то код нас дешавало, с људима који сатима седе за столом и друже се, певају неке песме и увек имају страшно много да кажу. Тај београдски период је просто излечио моју душу…"
Ерскин Колдвел, писац

*"У Београду сам први пут (1973). Дошао сам и зато што никад још нисам био у овој средини, на истоку Европе. За кратко време сам утврдио две ствари, за мене врло важне: једе се изврсно, а приступ филмовима је много интелектуалнији него у Америци."
Џек Николсон, глумац

"Београд је најружнији град на свету на најлепшем месту на свету."
Ле Корбизије, архитекта

"Кад је Корбизије рекао за Београд да је најружнији град на најлепшем месту, имао је пред собом резултате тих вишевековних рушења. Они данас који воле и познају овај град, не познају га на основу онога што су у њему видели или дотакли. Његов највећи и можда најлепши део је онај који је нетрагом нестао, па га више никада нећемо видети, снимити или додирнути. Али, историји припада и онај њен нестали део, који се више никада неће моћи реконструисати, онај део историје који се налази у нама, а не у свету око нас. Очигледно, Корбизијеов најружнији град на најлепшем месту, кроз историју је био веома често најлепши град на најстрашнијем месту света. У закључку, могли бисмо парафразирати 'Њујорк Тајмс' из далеке 1876. године. Да се на турском походу у Европу није испречила Србија са Београдом (који је тада сравњен са земљом), данас би свакако као они изгледали Немачка и Француска, Беч, Минхен и Марсеј."
Милорад Павић, писац

*преузето из чланка Слободана Рељића у часопису ''НИН''

"Београд је нискобуџетни Њујорк."
Момо Капор, писац

    ГРАДОВИ ПРИЈАТЕЉИ