ВИДИ ОСТАЛЕ ВЕСТИНАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ
21.11.2014 | Београд
Tourist Organization of Belgrade
  Пит Мондријан. Случај „Композиције II“ Народни музеј у Београду под покровитељством...

TripAdvisor
Check out what other travellers say about Belgrade on TripAdvisor.

Чесме

Захваљујући својим рекама, Београд никада није оскудевао водом. Од најранијих дана, чесме су саставни део града, а у прошлости су биле и важно место окупљања Београђана.

На многим местима у Београду наићи ћете на јавне чесме, неке које одолевају времену већ вековима, неке сасвим нове и дотеране. Београд има 39 јавних чесама које се снабдевају водом за пиће из Београдског водовода. Пет чесама подигнуто је на изворима. Београд има и 18 фонтана, од којих је прва изграђена 1927. године на Теразијама код тадашње трамвајске окретнице, а уклоњена је 1947. приликом реконструкције трга.

Прве јавне чесме саграђене су на линији Римског водовода у далекој прошлости, а од 15. века постају права вајарска дела, попут Везирове чесме коју је 1576. године саградио Мехмед-паша Соколовић на Калемегдану.

Чесме су подизане и на линији Булбулдерског водовода, који је ишао упоредо са истоименим потоком. Само на овом правцу у 19. веку било је 18 чесама, од којих су најпознатије: Чукур, Сака и Скадарска чесма.

Једна од најстаријих чесама Београда је Делијска чесма која се помиње још у 17. веку. На њеном месту, тада већ на почетку Кнез Михаилове улице, саграђена је 1843. друга чесма, али јој је име остало. Срушена је 1889. Приликом реконструкције Кнез Михаилове улице 1987. године подигнута је чесма која подсећа на претходну.

    ГРАДОВИ ПРИЈАТЕЉИ