ВИДИ ОСТАЛЕ ВЕСТИНАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ
06.11.2014 | Porsche Beograd Ada
Tourist Organization of Belgrade
Центар бразилске културе из Београда дуги низ година успешно приближава културне...


TripAdvisor
Check out what other travellers say about Belgrade on TripAdvisor.

Ада Циганлија

На реци Сави само 4 км од центра града налази се Ада циганлија, некада острво данас полуострво.

Tourist Organization of Belgrade

На реци Сави, недалеко од њеног ушћа у Дунав, на само 4 км од центра Београда, налази се некадашње острво, а сада полуострво Ада Циганлија. Обрасла густом листопадном шумом, прошарана пропланцима и ливадама, Ада је постала највеће, најлепше и најпосећеније излетиште, купалиште и одмаралиште Београђана.

Савско језеро је окружено са преко 7 км уређених шљунковитих плажа, а вода у њему је топлија и чистија од речне. Језеро је погодно за масовну рекреацију, пливање, веслање, кајак, ватерполо, скокове у воду, једрење на дасци и друге спортове, па је на њему одржано више светских и домаћих првенстава.

На Ади Циганлији има и преко 50 спортских терена на отвореном, међу којима је и голф терен и жичара за скијање на води. Постоје фудбалски терен, тениски, рукометни, одбојкашки и кошаркашки терени, као и игралишта за бејзбол, рагби и хокеј на трави. Ту су и терени за одбојку на песку и аква сокер, а од екстермних спотова: банџи џамп, вештачка стена и пеинтбол. За риболовце ту је и језеро Ада сафари, површине 6 хектара, порибљено капиталним и ретким примерцима рибе, строго контролисаног квалитета.

Ада Циганлија је културно-забавни центар Београда, посебно у летњем периоду. Организују се бројне манифестације у којима учествују најпознатији књижевници, драмски и естрадни уметници, културно-уметничка друштва, хорови, оркестри и аматери из разних области. Угоститељску понуду Аде чини више десетина ресторана у рустик-стилу, сплав-ресторана и кућица на води, који својим садржајем чувају и негују боемску традицију Београда. На улазу су паркинг-простор за хиљаду возила имарина у Чукаричком рукавцу, погодна за пристајање чамаца, јахти и мањих бродова. Посетиоцима Аде Циганлије стоје на располагању и продавнице, простори за пикник, куглана, мини-голф, кочије са коњима, туристички возић, педалине и сандолине за вожњу језером, као и еко-брод на електрични погон.

ЈП "Ада Циганлија", тел. 3541-117, www.adaciganlija.rs

 

 

 

    ГРАДОВИ ПРИЈАТЕЉИ