ВИДИ ОСТАЛЕ ВЕСТИНАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ
21.11.2014 | Београд
Tourist Organization of Belgrade
  Пит Мондријан. Случај „Композиције II“ Народни музеј у Београду под покровитељством...


TripAdvisor
Check out what other travellers say about Belgrade on TripAdvisor.

Ада Циганлија

На реци Сави само 4 км од центра града налази се Ада циганлија, некада острво данас полуострво.

Tourist Organization of Belgrade

На реци Сави, недалеко од њеног ушћа у Дунав, на само 4 км од центра Београда, налази се некадашње острво, а сада полуострво Ада Циганлија. Обрасла густом листопадном шумом, прошарана пропланцима и ливадама, Ада је постала највеће, најлепше и најпосећеније излетиште, купалиште и одмаралиште Београђана.

Савско језеро је окружено са преко 7 км уређених шљунковитих плажа, а вода у њему је топлија и чистија од речне. Језеро је погодно за масовну рекреацију, пливање, веслање, кајак, ватерполо, скокове у воду, једрење на дасци и друге спортове, па је на њему одржано више светских и домаћих првенстава.

На Ади Циганлији има и преко 50 спортских терена на отвореном, међу којима је и голф терен и жичара за скијање на води. Постоје фудбалски терен, тениски, рукометни, одбојкашки и кошаркашки терени, као и игралишта за бејзбол, рагби и хокеј на трави. Ту су и терени за одбојку на песку и аква сокер, а од екстермних спотова: банџи џамп, вештачка стена и пеинтбол. За риболовце ту је и језеро Ада сафари, површине 6 хектара, порибљено капиталним и ретким примерцима рибе, строго контролисаног квалитета.

Ада Циганлија је културно-забавни центар Београда, посебно у летњем периоду. Организују се бројне манифестације у којима учествују најпознатији књижевници, драмски и естрадни уметници, културно-уметничка друштва, хорови, оркестри и аматери из разних области. Угоститељску понуду Аде чини више десетина ресторана у рустик-стилу, сплав-ресторана и кућица на води, који својим садржајем чувају и негују боемску традицију Београда. На улазу су паркинг-простор за хиљаду возила имарина у Чукаричком рукавцу, погодна за пристајање чамаца, јахти и мањих бродова. Посетиоцима Аде Циганлије стоје на располагању и продавнице, простори за пикник, куглана, мини-голф, кочије са коњима, туристички возић, педалине и сандолине за вожњу језером, као и еко-брод на електрични погон.

ЈП "Ада Циганлија", тел. 3541-117, www.adaciganlija.rs

 

 

 

    ГРАДОВИ ПРИЈАТЕЉИ