VIDI SVEDEŠAVANjA

27

Nov

Izložbeni prostor na prvom spratu Narodnog muzeja

Pit Mondrijan. Slučaj Kompozicije II

02

Dec

Sava centar

Sajam za treće doba

VIDI OSTALE VESTINAJNOVIJE VESTI
21.11.2014 | Beograd
Tourist Organization of Belgrade
  Pit Mondrijan. Slučaj „Kompozicije II“ Narodni muzej u Beogradu pod pokroviteljstvom...TripAdvisor
Check out what other travellers say about Belgrade on TripAdvisor.

13.12.2010 U 2011. godini | Ostalo | Beograd |

Kulturne manifestacije

Grad Beograd je osnivač i pokrovitelj 11 najvećih kulturnih manifestacija. Pored njih, postoji još oko 40 manjih kulturnih manifestacija koje se redovno održavaju svake godine i veći broj povremenih.

FEST - Međunarodni filmski festival
Festival je osnovan 1971. i revijalnog je karaktera. Predstavlja filmska ostvarenja najviših dometa svetske kinematografije, pobednike i učesnike drugih festivala. Održava se od poslednjeg petka u februaru do prve nedelje marta.

Organizator: Direkcija FEST-a
Majke Jevrosime 20, tel. 334-6946, www.fest.rs

 

Međunarodno takmičenje muzičke omladine
Osnovano je 1969. i okuplja mlade umetnike do 30 godina koji se takmiče u kategorijama: solo pevanje, kompozicija, instrumentalni solisti i kamerni orkestri. Održava se u drugoj polovini marta i traje 10 do 15 dana.
 
Organizator: Muzička omladina Beograda
Terazije 26/II, tel. 2686-380, www.music-competition.co.rs

 

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma
Postoji od 1959. kao Festival jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog filma. Takmičarskog je karaktera, a filmovi su grupisani po žanrovima: dokumentarni, kratki igrani, animirani i eksperimentalni, rađeni tehnikom filmskog i video zapisa. U okviru pratećeg programa priređuju se retrospektive inostranih festivala, dobitnika nagrade za životno delo, selekcije filmova određene zemlje i slično. Održava se poslednje nedelje marta, četiri do pet dana.

Organizator: Direkcija FEST-a
Majke Jevrosime 20, tel. 334-6946, www.kratkimetar.rs

 

BELEF - Beogradski letnji festival
Međunarodni letnji festival predstavlja umetničke muzičke, pozorišne, plesne i multimedijalne programe. Realizuje se u ambijentu Kalemegdana, Ade Ciganlije, beogradskih ulica i trgova, pozorišnim i drugim dvoranama u gradu. Održava se tokom jula i avgusta.

Organizator: BELEF centar
Ilije Garašanina 24, tel. 323-8341, www.belef.org

 

BITEF - Beogradski internacionalni teatarski festival
Festival je osnovan 1967. kao međunarodna smotra pozorišnog stvaralaštva - novih pozorišnih tendencija svetskog i teatra Srbije. Festival je takmičarskog karaktera i održava se u dvoranama beogradskih pozorišta, Sava centra i gradskim prostorima. Održava se u septembru, traje oko 15 dana.

Organizator: BITEF teatar
Terazije 29/I, tel. 324-2108, www.bitef.rs

 

Radost Evrope - Međunarodni susret dece Evrope
Deca od 7 do 14 godina predstavljaju svoje umetničko stvaralaštvo: muzičko, muzičko-scensko i likovno. Domaćini deci iz evropskih zemalja su beogradske škole i porodice učenika. Manifestacija se održava u Dečjem kulturnom centru, Sava centru, Adi Ciganliji i u galerijama. Održava se u prvoj nedelji oktobra, a traje nedelju dana.

Organizator: Dečji kulturni centar Beograd
Takovska 8, tel. 3232-043,
www.joyofeurope.rs

 

BEMUS - Beogradske muzičke svečanosti
Osnovan je 1969. kao međunarodna muzička manifestacija gde se ansambli i solisti predstavljaju delima klasične umetničke i etno muzike i delima savremenog muzičkog stvaralaštva. Koncerti se održavaju u Sava centru, Zadužbini Ilije M. Kolarca i drugim koncertnim dvoranama u gradu. Održava se u prvoj polovini oktobra i traje okvirno 15 dana.

Organizator: Jugokoncert
Terazije 41, tel. 3241-303, www.bemus.org

 

Oktobarski salon
Predstavljanje najznačajnijih novih ostvarenja domaćih autora u oblasti likovne i primenjene umetnosti i dizajna. Izložbene postavke su u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" i galerijama ULUS-a, "Zvono", "Artget", Fakulteta likovnih umetnosti, Pedagoškog muzeja, Doma omladine Beograda, Grafičkog kolektiva... Održava se u oktobru i traje 25 dana.

Organizator: Kulturni centar Beograda
Knez Mihailova 6, tel. 262-1469, www.oktobarskisalon.org

 

Beogradski sajam knjiga
Međunarodna manifestacija izdavača i knjižara na kojoj se predstavljaju izdavačka produkcija domaćih i stranih izdavača, ukupna izdavačka produkcija izlagača i antikvarne knjige. Posebna programska celina je predstavljanje države – zvaničnog gosta Sajma. Manifestacija je prodajnog karaktera i odvija se u halama "Beogradskog sajma". Održava se krajem oktobra i početkom novembra, traje nedelju dana.

Organizator: Beogradski sajam
Bulevar vojvode Mišića 14, tel. 2655-555, www.beogradskisajamknjiga.com

 

Filmski festival u Sopotu
Osmišljen je kao takmičarski producentski festival domaćih igranih filmova. Održava se u prvoj polovini jula u Dvorani Centra za kulturu Sopot, i traje okvirno pet dana.

Organizator: Direkcija FEST-a
Majke Jevrosime 20, tel. 334-6946, www.ffs.co.rs

 

Beogradski džez festival
Međunarodni festival sa serijom koncerata domaćih i stranih izvođača u Domu omladine Beograda, Dvorani Doma sindikata, Kolarčevoj zadužbini i dr. Održava se krajem oktobra i traje okvirno pet dana.

Organizator: Dom omladine Beograda
Makedonska 22, tel. 3248-202, www.belgrade-jazzfest.org

     GRADOVI PRIJATELJI