VIDI SVEDEŠAVANjA

27

Nov

Izložbeni prostor na prvom spratu Narodnog muzeja

Pit Mondrijan. Slučaj Kompozicije II

02

Dec

Sava centar

Sajam za treće doba

VIDI OSTALE VESTINAJNOVIJE VESTI
21.11.2014 | Beograd
Tourist Organization of Belgrade
  Pit Mondrijan. Slučaj „Kompozicije II“ Narodni muzej u Beogradu pod pokroviteljstvom...

TripAdvisor
Check out what other travellers say about Belgrade on TripAdvisor.

Park Topčider

Jedan od najstarijih parkova u Beogradu, Topčider, nalazi se u dolini Topčiderske reke.

Tourist Organization of Belgrade

Naziv Topčider potiče od turske reči topči – tobdžija i persijske der – dolina. Nekada je ovde bio artiljerijski logor u kom su Turci prilikom opsade Beograda 1521. godine lili topove za napad na Beograd. Kasnije je postao omiljeno izletište beogradskih paša. Na ovom mestu je u vreme vladavine kneza Miloša Obrenovića, 1830-ih, izgrađen Konak, kao glavna građevina rezidencijalnog kompleksa. Uporedo sa izgradnjom Konaka izgrađeni su i prilazni putevi, sadilo se drveće i ulepšavala okolina dvorskog kompleksa. U trski i rogozu, nikao je prvi park u Beogradu.

Postoji predanje kako je zasađen čuveni platan ispred Konaka. Francuz koji je rukovodio radovima na uređenju parka pitao je kneza Miloša, šta da uradi sa još jednom preostalom sadnicom platana. Knez je naredio da sadnicu postave u obližnju rupu krečane i zatrpaju. Tako je izrastao jedan od najstarijih i najlepših platana u Evropi, zaštićen kao prirodna retkost, star preko 170 godina.

Topčiderskom parku vremenom je promenjena namena. Izgrađen kao dvorski park za vladara, od 1903. godine postaje dostupan celokupnom stanovništvu. Najčešće se u Topčider dolazilo fijakerima, a uvođenjem električnog tramvaja, popularnog ''topčiderca'', koji je za Topčider polazio sa Terazija, ovaj prirodni kompleks postaje najposećenije izletište Beograđana.

U parku ispred Konaka nalaze se tri spomenika. Obelisk, postavljen 1859. godine, u čast drugog dolaska kneza Miloša na vlast, rad je kamenoresca Franca Lorana i jedan je od retkih sačuvanih spomenika iz sredine 19. veka. Skulptura ''Žetelica'' postavljena je 1852. godine i jedini je sačuvani i najstariji primerak ukrasne parkovske skulpture Beograda iz 19. veka. Predstavlja boginju zemljoradnje Cereru i rad je bečkog vajara Fidelisa Kimela. Spomenik Arčibaldu Rajsu, podignut 1931. godine u znak zahvalnosti Arčibaldu Rajsu, švajcarskom kriminologu, publicisti i počasnom kapetanu srpske vojske, rad je Marka Brežanina i postavljen je u neposrednoj blizini Rajsove kuće (u Bulevaru vojvode Mišića 73), dve godine posle Rajsove smrti.

    GRADOVI PRIJATELJI