VIDI SVEDEŠAVANjA

27

Nov

Izložbeni prostor na prvom spratu Narodnog muzeja

Pit Mondrijan. Slučaj Kompozicije II

02

Dec

Sava centar

Sajam za treće doba

VIDI OSTALE VESTINAJNOVIJE VESTI
21.11.2014 | Beograd
Tourist Organization of Belgrade
  Pit Mondrijan. Slučaj „Kompozicije II“ Narodni muzej u Beogradu pod pokroviteljstvom...

TripAdvisor
Check out what other travellers say about Belgrade on TripAdvisor.

Muzej Srpske pravoslavne crkve

Ulaz u Muzej je iz ulice Kneza Sime Markovića 5

Tourist Organization of Belgrade

U stalnoj postavci Muzeja Srpske pravoslavne crkve koji se nalazi u zgradi Patrijaršije,  izloženi su predmeti od neprocenjive  verske, kulturne i umetničke vrednosti koji prikazuju istorijat Srpske pravoslavne crkve, od Stefana Nemanje i Svetog Save do novijih dana.

U teškoj i mučnoj srpskoj prošlosti nestajali su gradovi, dvorci, tvrđave, ali je ostao jedan deo kulturnog blaga po manastirima i crkvama u kojima su ga kroz vekove čuvali srpski monasi i sveštenici.  Raznoliki predmeti sakralnog karaktera, prvobitno pohranjeni u riznice, nekada posebne prostorije pri oltaru, danas svedoče o kulturnom i duhovnom nasleđu našeg naroda.

Muzejska zbirka sadrži najvredniju kolekciju rukopisnih i štampanih crkvenih knjiga, stare srpske gravire, odežde, sakralne predmete od metala, drveta, kosti, sedefa i kože, votivne darove, crkveni vez, pečate, istorijska dokumenta i portrete crkvenih verodostojnika.

Među najznačajnije eksponate spada plaštanica kralja Milutina (kraj 13. i početak 14. veka), odore svetog kneza Lazara, mitra Katarine Kantakuzine, pohvale monahinje Jefimije, povelje cara Dušana, kivota svetog Stefana Dečanskog iz 1343. godine, povelje Vuka Brankovića i Dečansko apokrifno jevanđelje iz 13. veka.

U Muzeju Srpske pravoslavne crkve čuvaju se mnoge povelje, privilegije, sinđelije, diplome, među kojima su i povelja kralja Vukašina, cara Dušana, prepis povelje kneza Lazara – izdate manastiru Ravanici, despota Jovana Brankovića, zatim povelje vlaških vladara Konstantina Basarabe i Šerbana Kantakuzina i moldavskog vojvode Vasilija.

O vezama Srba i Rusa svedoče povelje ruskih careva Aleksandra Mihajloviča i Petra Velikog. Zasebnu celinu čine privilegije i dokumenta austrijskih vladara: cara Ferdinanda III, zatim Leopolda VI, Josifa II, carice Marije Terezije i Franje Josifa.

Jednu celinu čine i turska dokumenta izdavana fruškogorskim manastirima, uglavnom iz druge polovine XVI i kroz ceo XVII vek. Sačuvane su i mnogobrojne bogoslužbene knjige štampane u Mlecima, Moskvi, Rimniku i Beču, a posebnu vrednost predstavljaju knjige štampane u XVIII veku u Sremskim Karlovcima.

Jedan deo ovog fonda čini i veliki broj grčkih, ruskih, vlaških rukopisnih i štampanih knjiga. Rusko štampano Četvorojevanđelje iz 1751. godine izdvaja se zbog svojih dimenzija 50h71cm, i teško je 21kg.

Značajnu celinu u Muzeju čine i ikone i kopije fresaka manastira i kopije slika državnih sabora i to Sabor Nemanjin u Crkvi Svetog Ahilija, Sabor Simeona Nemanje i kralja Stefana Uroša Drugog u Pećkoj patrijaršiji i Sabor Svetog Save iz Crkve Svetog Dimitrija u Pećkoj patrijaršiji.

Portreti patrijaraha, mitropolita, episkopa i uglednih ličnosti iz srpske prošlosti su dela naših najpoznatijih slikara Jakova Orfelina, Teodora Dimitrijevića Kračuna, Pavela Đurkovića, Uroša Predića, Paje Jovanovića i drugih.


Adresa: Kralja Petra br. 5, ulaz u Muzej SPC - Kneza Sime Markovića 5
Radno vreme: radnim danima 9-16č, subota, nedelja i crkveni praznici su neradni dani
Telefon: +381 11 26 38 875, 
info@muzejspc.rs
www.muzejspc.rs

Galerija
TOB TOB TOB
TOB TOB TOB
TOB TOB TOB
TOB TOB

* click to zoom
use < and > to browse

    GRADOVI PRIJATELJI