VIDI SVEDEŠAVANjA

02

Oct

18 č Atrijum Narodnog muzeja u Beogradu

Predavanje NARODNI MUZEJ U VELIKOM RATU

02

Oct

10 - 19 č Institut Servantes Beograd

Haime Hil de Biedma kroz fotografiju

02

Oct

Muzej Jugoslovenske kinoteke

Počasne nagrade Goja

02

Oct

Zadužbina Ilije M. Kolarca

Koncertni program za oktobar 2014.

VIDI OSTALE VESTINAJNOVIJE VESTI
20.10.2014 | Beograd
Tourist Organization of Belgrade
Beogradske muzičke svečanosti, 46. po redu, svečano će biti otvorene 20. oktobra u 20 časova...

TripAdvisor
Check out what other travellers say about Belgrade on TripAdvisor.

Muzej Srpske pravoslavne crkve

Ulaz u Muzej je iz ulice Kneza Sime Markovića 5

Tourist Organization of Belgrade

U stalnoj postavci Muzeja Srpske pravoslavne crkve koji se nalazi u zgradi Patrijaršije,  izloženi su predmeti od neprocenjive  verske, kulturne i umetničke vrednosti koji prikazuju istorijat Srpske pravoslavne crkve, od Stefana Nemanje i Svetog Save do novijih dana.

U teškoj i mučnoj srpskoj prošlosti nestajali su gradovi, dvorci, tvrđave, ali je ostao jedan deo kulturnog blaga po manastirima i crkvama u kojima su ga kroz vekove čuvali srpski monasi i sveštenici.  Raznoliki predmeti sakralnog karaktera, prvobitno pohranjeni u riznice, nekada posebne prostorije pri oltaru, danas svedoče o kulturnom i duhovnom nasleđu našeg naroda.

Muzejska zbirka sadrži najvredniju kolekciju rukopisnih i štampanih crkvenih knjiga, stare srpske gravire, odežde, sakralne predmete od metala, drveta, kosti, sedefa i kože, votivne darove, crkveni vez, pečate, istorijska dokumenta i portrete crkvenih verodostojnika.

Među najznačajnije eksponate spada plaštanica kralja Milutina (kraj 13. i početak 14. veka), odore svetog kneza Lazara, mitra Katarine Kantakuzine, pohvale monahinje Jefimije, povelje cara Dušana, kivota svetog Stefana Dečanskog iz 1343. godine, povelje Vuka Brankovića i Dečansko apokrifno jevanđelje iz 13. veka.

U Muzeju Srpske pravoslavne crkve čuvaju se mnoge povelje, privilegije, sinđelije, diplome, među kojima su i povelja kralja Vukašina, cara Dušana, prepis povelje kneza Lazara – izdate manastiru Ravanici, despota Jovana Brankovića, zatim povelje vlaških vladara Konstantina Basarabe i Šerbana Kantakuzina i moldavskog vojvode Vasilija.

O vezama Srba i Rusa svedoče povelje ruskih careva Aleksandra Mihajloviča i Petra Velikog. Zasebnu celinu čine privilegije i dokumenta austrijskih vladara: cara Ferdinanda III, zatim Leopolda VI, Josifa II, carice Marije Terezije i Franje Josifa.

Jednu celinu čine i turska dokumenta izdavana fruškogorskim manastirima, uglavnom iz druge polovine XVI i kroz ceo XVII vek. Sačuvane su i mnogobrojne bogoslužbene knjige štampane u Mlecima, Moskvi, Rimniku i Beču, a posebnu vrednost predstavljaju knjige štampane u XVIII veku u Sremskim Karlovcima.

Jedan deo ovog fonda čini i veliki broj grčkih, ruskih, vlaških rukopisnih i štampanih knjiga. Rusko štampano Četvorojevanđelje iz 1751. godine izdvaja se zbog svojih dimenzija 50h71cm, i teško je 21kg.

Značajnu celinu u Muzeju čine i ikone i kopije fresaka manastira i kopije slika državnih sabora i to Sabor Nemanjin u Crkvi Svetog Ahilija, Sabor Simeona Nemanje i kralja Stefana Uroša Drugog u Pećkoj patrijaršiji i Sabor Svetog Save iz Crkve Svetog Dimitrija u Pećkoj patrijaršiji.

Portreti patrijaraha, mitropolita, episkopa i uglednih ličnosti iz srpske prošlosti su dela naših najpoznatijih slikara Jakova Orfelina, Teodora Dimitrijevića Kračuna, Pavela Đurkovića, Uroša Predića, Paje Jovanovića i drugih.


Adresa: Kralja Petra br. 5, ulaz u Muzej SPC - Kneza Sime Markovića 5
Radno vreme: radnim danima 9-16č, subota, nedelja i crkveni praznici su neradni dani
Telefon: +381 11 26 38 875, 
info@muzejspc.rs
www.muzejspc.rs

Galerija
TOB TOB TOB
TOB TOB TOB
TOB TOB TOB
TOB TOB

* click to zoom
use < and > to browse

    GRADOVI PRIJATELJI