VIDI SVEDEŠAVANjA

29

Nov

od 10 do 16 č Beograd hotel “SLAVIJA“

Sajam kolekcionarstva u Beogradu

02

Dec

Sava centar

Sajam za treće doba

04

Dec

Prodajna galerija Beograd

Izložba Dragane Žarevac

VIDI OSTALE VESTINAJNOVIJE VESTI
27.11.2014 | Beograd
Beograd, 27. novembar – Na jučerašnjem Prvom regionalnom forumu Go2Balkans održanom u Sofiji,...

TripAdvisor
Check out what other travellers say about Belgrade on TripAdvisor.

Skadarlija

Stari, boemski deo Beograda, Skadarlija, nastao je krajem 19. i početkom 20. veka kada su njene kafane bile stecište najpoznatijih imena kulturnog Beograda.

Tourist Organization of Belgrade

Najčešće je porede sa pariskim Monmartrom, kako po izgledu, tako i po veseloj, uzavreloj umetničkoj atmosferi.

Ovaj deo grada nastao je u prvoj polovini 19. veka, a 1872. je Skadarska ulica dobila ime, kada je izvršena i numeracija kuća. U Skadarliji su nekada stanovali mnogi poznati književnici, glumci, slikari i novinari. Boemsko obeležje Skadarlija poprima od 1901. godine, kada su se, posle rušenja poznate kafane "Dardaneli", njeni gosti preselili u kafane Skadarlije. Tu su mnoge viđene domaće i strane glave "svoje najlepše dane – provodili noću".

U Skadarliji je živeo i umro poznati srpski pesnik i slikar Đura Jakšić. Njegova kuća pretvorena je u sastajalište pesnika "Skadarlijskih večeri". U današnjoj Skadarliji, koja je izuzetna turistička atrakcija Beograda, nalaze se poznati restorani "Tri šešira", "Ima dana", "Dva jelena", "Skadarlija", "Zlatni bokal", "Dva bela goluba" i "Putujući glumac", zatim galerije, prodavnice antikviteta i suvenira. Ovu ambijentalnu celinu, čija je revitalizacija počela 1968. godine, urbanistički i arhitektonski je oblikovao poznati beogradski arhitekta Uglješa Bogunović.

Na inicijativu grada Pariza, 22. oktobra 1977. godine došlo je i do bratimljenja beogradske Skadarlije i pariskog Monmartra. Tom prilikom, iz Francuske je stigao karavan u kojem su bili jedan pesnik, dva slikara, predstavnici uprave Slobodne komune Monmartr, petnaest muzičara iz paradnog orkestra i nekoliko članova Udruženja pivopija, viteza drugog reda hmelja. U čast tog događaja, velika povorka Beograđana, zajedno sa gostima, prodefilovala je od Spomenika zahvalnosti Francuskoj, preko Trga Republike, do Skadarske ulice, gde je podignuta spomen-ploča. Šest meseci kasnije, Skadarlija je uzvratila posetu bratskoj komuni, a skadarlijski umetnici izveli su svoje programe na najznačajnijim punktovima Monmartra.

    GRADOVI PRIJATELJI