JAN FABR ,,PRAZNIK MALIH PRIJATELJA”

21. feb 2020.

 

Gostovanje Jana Fabra u Beogradu februara 2020. objedinjeno je otvaranjem izložbe ,,Praznik malih prijatelja” u Narodnom muzeju u Beogradu, izvođenjem monodrame ,,Noćni pisac” u Narodnom pozorištu i objavljivanjem Fabrove treće knjige ,,Noćni dnevnik 1992-1993”.

Jan Fabr uživa međunarodni ugled jednog od najinovativnijih i najsvestranijih ličnosti savremene umetničke scene. Tražeći i uspostavljajući veze između različitih disciplina, otvara nove puteve i mogućnosti interpretacija u oblastima vizuelnih umetnosti, pozorišta i književnosti. Radovi Jana Fabra izlagani su na najznačajnijim međunarodnim izložbama i u muzejima, kao što su Venecijanski bijenale, Dokumenta u Kaselu, Bijenale u Sao Paulu, Luvr, Ermitaž.

Izložba ,,Praznik malih prijatelja” u Narodnom muzeju bavi se temama koje su fascinirale Fabra kao mladog vizuelnog umetnika. Proučavajući svet insekata, počeo je da stvara sopstveni mitski univerzum usredsređen na život i smrt, lepotu i užas, krhkost i nasilje, smrtnost i večnost, krajnosti koje važno mesto imaju i u Fabrovoj pozorišnoj umetnosti. Izložba ,,Praznik malih prijatelja” je ključna za razumevanje ne samo savremenog vizuelnog stvaralaštva Jana Fabra, već i njegovog pozorišnog i literarnog opusa.