Поделите ову страну

Стари Двор
Стари Двор
Опис

Стари двор, палата српске династије Обреновић, саграђен је између 1882. и 1884. по пројекту Александра Бугарског у маниру архитектуре академизма 19. века. 

Грађен је с намером да превазиђе све дотадашње резиденције српских владара, за потребе новоформиране Краљевине Србије на челу са краљем Миланом Обреновићем. Након реконструкција, после тешких оштећења током оба светска рата, изглед Двора је прилично измењен у односу на првобитни пројекат.

Од 1903. до 1914. године Стари двор је резиденција династије Карађорђевић. Од 1919. до 1920. у њему су се одржавале седнице привремене Народне скупштине, а све време до 1941. дворске забаве и пријеми високих страних гостију. Преуређивање по завршетку Другог светског рата трајало је до 1947, а од тада су у Двору били Президијум Народне скупштине, затим Влада ФНРЈ, Савезно извршно веће, а од 1961. Скупштина града Београда.

По спољашњој архитектури зграда је међу најлепшим остварењима академске архитектуре Србије 19. века. Најбогатије је обрађена фасада према башти. На њој су најкарактеристичнији мотив каријатиде у висини првог спрата. Каријатиде се понављају и на фасади према Улици краља Милана, а испод њих је низ дорских стубова.

Из Централног хола најпре се улази у Црвени салон у коме ће вероватно највише пажње привући "Портрет девојке" који је 1862. насликао Ђура Јакшић. Са леве стране код улаза у Жути салон изложен је факсимил писма папе Јована VIII од 16. априла 878. године – најстаријег писаног документа у коме се помиње словенско име Београд. У следећем Жутом салону неколико је изузетних слика – Саве Шумановића, Јована Бијелића, Петра Лубарде, Миодрага-Бате Михајловића, Љубе Лаха, Јована Зоњића, Пеђе Милосављевића, Петра Омчикуса и Васе Поморишца, као и скулптуре у дрвету Ристе Стијовића. Из Жутог салона улази се у Свечану салу, балску дворану, из које може да се изађе на терасу. Ентеријер Салона 19. века уредио је Музеј града Београда у духу времена када је Стари двор настао.

Данас се у Старом двору налази Скупштина града Београда и кабинет градоначелника.

Инфо
Адреса
Драгослава Јовановића 2
Инфо

Стари двор..

Similar
Нови Двор
Нови Двор

Нови двор је грађен за резиденцијалне потребе династије Карађорђевић у периоду између 1911. и 1922. године.  Зграда је подигнута према пројекту познатог београдског архитекте Стојана Тителбаха, на месту порушеног Дворца престолонаследника Михаила Обреновића.Зграда Новог двора, са четири етаже и карактеристичним угаоним...

Бели двор
Бели двор

Зграда Белог двора, који се налази у истом комплексу са Краљевским двором, зидана је по жељи Краља Александра I као резиденција за његове синове Петра (будућег Краља Петра II), Томислава и Андреја. Краљ Александар је очекивао да ће његовим синовима бити потребан сопствени простор када одрасту, али га је мучко убиство...

Краљевски Двор
Краљевски Двор

  Краљевски Двор на Дедињу изграђен је у периоду 1924-1929. године личним средствима и по налогу Њ.В. Краља Александра I (деде Њ.К.В. Престолонаследника Александра II). Краљевски Двор је био дом Краља Александра I и Краља Петра  II. Данас је то дом Њ.К.В. Престолонаследника Александра II и његове...