Поделите ову страну

Задужбина Илије М. Коларца
Задужбина Илије М. Коларца
Опис

 

Илија Милосављевић Коларац, српски трговац, оснивач је Коларчеве задужбине тестаментом из 1878. Величанствена зграда на Студентском тргу бр. 5 почела је са радом 1932. године као Народни универзитет.

Основне вредности Задужбине Илије М. Коларца јесу промоција трајних вредности националне и светске културе и уметности и развијање друштва знања у 17 области природних, друштвених и хуманистичких наука. Квалитет програма, доследност, посвећеност, хармонија и очување вредности обезбедили су трајање ове установе културе од националног значаја више од осам деценија.

Своје програме Коларац организује кроз рад Центра за музику, Центра за предавачку делатност са Ликовном галеријом, Центра за наставу страних језика и Књижаре „Александар Белић“. 

Центар за музику има за циљ промоцију уметничке музике и културе широј јавности, младим и старијим љубитељима класичне музике. Више од 250 концерата годишње, од тога трећину организује Центар за музику, одржава се у великој дворани.

Према постојећим подацима, до сада је одржано 15.000 концерата. Учествовало је 10.000 солиста, више од 2.400 ансамбала и филхармонија са више од 1.000 диригената. Изведено је више од 27.000 различитих композиција. Током године, постоји 300 различитих музичких програма, реситала, предавања, свечаних академија које су организоване у великој дворани, са посетом више од 10.000 љубитеља класичне музике. Велика дворана је чувена по изузетној акустици.

 

 

Активност Центра за предавања Задужбине Илије М. Коларца је промоција и популаризација културе, науке и уметности. Организују се различити програми за ширу публику, музички професионалци чувају свој културни индентитет као и културни индентитет других народа, тако доприносе грађењу свести културе.

Галерија Задужбине Илије М. Коларца је основана 1964. Задужбина је организовала више од 800 изложби. Програмски концепт Задужбине фокусиран је на уметничка дела младих визуелних уметника. Један део галерије намењен је продаји радова уметника који су уњој излагали. Овде можете пронаћи слику за свој дом или поклон за пријатеља.

Књижара "Александар Белић" од самог почетка свог рада је оријентисана на продају књига из области хуманизма и друштвених наука (филологије, лингвистике, књижевне теорије, историје уметности, социологије, психологије). Књижара Вам нуди широк избор уџбеника за учење страних језика, наставни материјал, уџбеник Српски за странце и уџбенике вокабулара и граматике. Имамо широк избор часописа из области књижевности и хуманизма.

Центар за наставу страних језика почео је да ради 1933. године. Тада се у њему предавао само енглески језик. Данас се у Задужбини организује настава из 17 европских и светских језика. Наставу држе компетентни професори, дипломирани филолози, који користе најновије наставне методе и излазе у сусрет потребама и интересовањима полазника. Током рада, Центар је успостављао и неговао сарадњу са универзитетима и страним културиним центрима, што је подизало  квалитет наставе и углед школе страних језика. 

Инфо
Адреса
Студентски трг 5
Контакт
+381 11 263 05 50
е-маил
Радно време

 

 

Similar
Архив Србије и Црне Горе
Архив Србије и Црне Горе

Архив Србије и Црне Горе смештен је у згради Задужбине краља Александра I Карађордевића, која је подигнута као Дом краља Александра за средњошколску омладину. Зграда је саграђена 1933. године, по пројекту архитекте Војина Петровића.  Архив Србије и Црне Горе под овим именом постоји од 2003. године, након стварања Државне...

Јеврејски историјски музеј
Јеврејски историјски музеј

Зграда у којој се налази Јеврејски историјски музеј подигнута је 1928. године за потребе Јеврејске сефардске општине у Београду. За време Другог светског рата у згради се налазио немачки културбунд. Данас се на првом спрату налази Музеј.Кроз предмете, документа и фотографије, овај музеј чува историју о 2.000 година боравка...

Музеј Томе Росандића
Музеј Томе Росандића

Музеј се налази у кући коју је подигао 1929. године и у њој живео и радио познати вајар и педагог, академик Тома Росандић. Свој дом са атељеом и великим бројем радова, уметник је оставио Београду и Музеју града Београда. У Музеју се налазе скулптуре Томе Росандића, вајарски прибор, предмети примењене уметности и делови намештаја...