Поделите ову страну

Задужбина Илије М. Коларца
Задужбина Илије М. Коларца
Опис

 

Илија Милосављевић Коларац, српски трговац, оснивач је Коларчеве задужбине тестаментом из 1878. Величанствена зграда на Студентском тргу бр. 5 почела је са радом 1932. године као Народни универзитет.

Основне вредности Задужбине Илије М. Коларца јесу промоција трајних вредности националне и светске културе и уметности и развијање друштва знања у 17 области природних, друштвених и хуманистичких наука. Квалитет програма, доследност, посвећеност, хармонија и очување вредности обезбедили су трајање ове установе културе од националног значаја више од осам деценија.

Своје програме Коларац организује кроз рад Центра за музику, Центра за предавачку делатност са Ликовном галеријом, Центра за наставу страних језика и Књижаре „Александар Белић“. 

Центар за музику има за циљ промоцију уметничке музике и културе широј јавности, младим и старијим љубитељима класичне музике. Више од 250 концерата годишње, од тога трећину организује Центар за музику, одржава се у великој дворани.

Према постојећим подацима, до сада је одржано 15.000 концерата. Учествовало је 10.000 солиста, више од 2.400 ансамбала и филхармонија са више од 1.000 диригената. Изведено је више од 27.000 различитих композиција. Током године, постоји 300 различитих музичких програма, реситала, предавања, свечаних академија које су организоване у великој дворани, са посетом више од 10.000 љубитеља класичне музике. Велика дворана је чувена по изузетној акустици.

 

 

Активност Центра за предавања Задужбине Илије М. Коларца је промоција и популаризација културе, науке и уметности. Организују се различити програми за ширу публику, музички професионалци чувају свој културни индентитет као и културни индентитет других народа, тако доприносе грађењу свести културе.

Галерија Задужбине Илије М. Коларца је основана 1964. Задужбина је организовала више од 800 изложби. Програмски концепт Задужбине фокусиран је на уметничка дела младих визуелних уметника. Један део галерије намењен је продаји радова уметника који су уњој излагали. Овде можете пронаћи слику за свој дом или поклон за пријатеља.

Књижара "Александар Белић" од самог почетка свог рада је оријентисана на продају књига из области хуманизма и друштвених наука (филологије, лингвистике, књижевне теорије, историје уметности, социологије, психологије). Књижара Вам нуди широк избор уџбеника за учење страних језика, наставни материјал, уџбеник Српски за странце и уџбенике вокабулара и граматике. Имамо широк избор часописа из области књижевности и хуманизма.

Центар за наставу страних језика почео је да ради 1933. године. Тада се у њему предавао само енглески језик. Данас се у Задужбини организује настава из 17 европских и светских језика. Наставу држе компетентни професори, дипломирани филолози, који користе најновије наставне методе и излазе у сусрет потребама и интересовањима полазника. Током рада, Центар је успостављао и неговао сарадњу са универзитетима и страним културиним центрима, што је подизало  квалитет наставе и углед школе страних језика. 

Инфо
Адреса
Студентски трг 5
Контакт
+381 11 263 05 50
е-маил
Радно време

 

 

Similar
Војни музеј
Војни музеј

 Војни музеј у Београду смештен је у комплексу Београдске тврђаве. Основан је 1878. године, а први пут отворен за публику 1904. године. Чини га богата збирка оружја и војне опреме из различитих историјских епоха, од праисторије до данас, униформи, националних барјака, застава и одликовања, као и уметничких слика од 17. до 20....

Музеј позоришне уметности
Музеј позоришне уметности

Најразличитија грађа значајна за национално позориште налази се у адаптираној кући трговца Милоја Божића, која је изграђена 1863. године. Музејску збирку сачињавају архивске грађе и документација, писма, рукописи, плакати и програми, фотографије, сценографске и костимографске скице, библиотека и хермотека (исечци из новина)....

Манакова кућа
Манакова кућа

Саставни део Етнографског музеја је Манакова кућа, пример старобалканске урбане архитектуре, у којој је смештена изузетно значајна и вредна етнографска спомен-збирка Христифора Црниловића. Збирка садржи око 2.600 предмета, углавном ношњи и накита, велике културне вредности. Ношње потичу са подручја јужне Србије, Косова,...