Поделите ову страну

Београд лидер конгресне индустрије југоисточне Европе
08.05.2018

Београд лидер конгресне индустрије југоисточне Европе

Уз најважније резултате постигнуте у прошлој години који се односе на милион гостију и два милиона остварених ноћења у 2017. години, Београд остварује успехе и на плану пословног туризма.

Према последњој статистици ICCA, највеће асоцијације за конгресну делатност, Београд је на 24. месту у Европи и на 46. месту у свету по броју одржаних скупова у 2017. години, што га позиционира као лидера конгресне индустрије у југоисточној Европи.

Са одржаних 51 скупова у 2017. години, Београд је са 28. места на ком се налазио 2016. године скочио на 24. место. Према европској ранг листи која обухвата 197 градова од укупно 963 конгресних дестинација у Европи, Београд је испред осталих градова региона: Љубљана и Загреб деле 28. место, Букурешт је 33. месту, Софија на 73. месту, док Подгорица, Скопље и Тирана заузимају 171. место. Првих десет места у Европи заузимају Барселона, Париз, Беч, Берлин, Лондон, Мадрид, Праг, Лисабон, Будимпешта и Даблин.

ICCA прикупља податке о конгресној индустрији од 1963. године, и најреспектабилнија је асоцијација од стране организатора конгреса који користе њене податке при одабиру конгресних дестинација, па се може очекивати и даљи раст броја конгреса и пословних посетилаца у Београду.

Конгресни биро Београда који послује у оквиру Туристичке организације Београда, и својим активностима битно утиче на развој конгресне индустрије нашег града, од 15. до 17. маја учествује на највећој конгфресној берзи IMEX у Франкфурту, где ће на унапред заказаним састанцима конкурисати за одржавање скупова у Београду наредних година