Поделите ову страну

Београдски маратон успешно представљен у Атини
16.11.2017

Београдски маратон успешно представљен у Атини

Београдски маратон и Туристичка организација Београда (ТОБ) су заједнички у претходних неколико недеља извршили представљање Београдског маратона, Београда и Србије на специјализованим сајмовима туристичке и тркачке привреде одржаним у оквиру маратона у Чикагу, Љубљани, Њујорку и Атини.

Овај Пројекат Скупштине града Београда заједнички реализују Београдски маратон и ТОБ и сем представљања Београдског маратона, Пројекат има за циљ и промоцију туристичких дестинација Београда и Србије у функцији повећања туристичког промета, а изабрани су догађаји и градови који у тркачком погледу изузетно много значе на светском и регионалном нивоу.

Дејан Николић, директор Београдског маратона тим поводом је изјавио: „Изузетно смо задовољни начином на који је Београдски маратон представљен на значајним маратонским дестинацијама, као и пријемом од стране учесника на тим догађајима. Сличне пројекте у претходном периоду реализовали су и неки маратони у нашем окружењу и у овом тренутку видљиви су ефекти таквог њиховог деловања. Сајмове у Чикагу, Љубљани, Њујорку и Атини посетило је преко 360 000 људи из преко 140 земаља света, подељен је велики број промотивних материјала, остварени су значајни нови контакти, проширена је мрежа комуникације са светском тркачком заједницом, остварена је сарадња са многим битним чиниоцима у тркачкој индустрији. Посебно велико интересовање за Београдски маратон и успостављање сарадње показали су учесници поменутих догађаја из целог света, као и специјализоване туристичке агенције из Кине, САД, Скандинавије, Аустралије, Јапана, Немачке, Холандије, Италије и других земаља. Овакав вид представљања је за нас незамењив и најефикаснији начин стварања директне комуникације са самоплатежним учесницима маратона и специјализованим тур операторима поготову у светлу сарадње са нашим новим партнером у овој области агенцијом Биг Блуе са којом смо потписали петогодишњи уговор“ - појаснио је Николић.

„Верујемо да ће Београдски маратон захваљујући глобалној снази тркачког покрета, значају Београдског маратона и повећању интересовања за овај догађај у земљи и свету, као и реализацији овог пројекта са Градом Београдом и ТОБ-ом ускоро осетити ефекте и у овој области.“ - закључио је Дејан Николић.

Посебно је значајна и чињеница да је у оквиру управо одржаног 35. Атинског маратона (Атхенс маратхон тхе Аутхентиц) одржан и 11. Симпозијум АИМС-а (Светско удружење маратона и уличних трка) на коме су основне теме биле „Економски и друштвени утицај маратона на градове и регије у којима се маратони одржавају“ и „Како унапредити органзиацију тркачког догађаја“. Том приликом, високи званичници АИМС, као и врхунски стручни предавачи из различитих области констатовали су да се тркачки покрет непрекидно развија и расте по годишњој стопи од готово 20% у последње две деценије и да остварује изузетно значајне ефекте за градове и регије у којима се маратони одржавају и то у областима економије, здравља, промоције, хуманитарних активности, очувања животне средине...

Делегацију Београдског маратона током боравка у Атини примио је амбасадор Републике Србије у овој земљи г. Душан Спасојевић. Том приликом представници Београдског маратона информисали су нашег амбасадора о активностима у Атини и представили му пројекат промоције Београдског маратона на различитим дестинацијама. Господин Спасојевић изразио је задовољство са планираним и реализованим активностима. У изузетно отвореном и пријатељском разговору заједнички је констатовано да је Београдски маратон важан догађај од ширег значаја и за Републику Србију, као и да ће сарадња амбасаде Републике Србије у Грчкој и Београдског маратона да се настави.

На управо завршеном 35. Атинском маратону победник у мушкој конкуренцији био је Кенијац Самуел Калалеи са резултатом 2:12:17, а у женској конкуренцији Етиопљанка Бедату Хирпа са временом 2:34:18

31. Београдски маратон биће одржан 21.04.2018. године.