Поделите ову страну

„ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ” 2019. У БЕОГРАДУ
13.09.2019

„ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ” 2019. У БЕОГРАДУ

Милинко Величковић, секретар Секретаријата за привреду, председник Организационог одбора манифестације, изјавио је, да je и ове године за „Дана европске баштине’’ у нашем граду, припремљенo око три стотине разноврсних програма, бесплатних за посетиоце. Подсетио је да се „Дани европске баштине” у Београду одржавају од 2002. године као део велике европске манифестације Савета Европе и Европске Комисије. Сваке године са другом темом, манифестација је у Београду постала својеврстан празник културе и туризма на читавој територији града, када се припремају тематски програми, отварају градска здања, историјске куће, легати, музеји, установе културе и др.

Дани европске баштине у Београду обележавају се у координацији града Београда-Градске управе, Секретаријата за привреду, надлежног за послове туризма и Организационог одбора и око стотину непосредних организатора програма. У сарадњи са установама и секретаријатима надлежним за културу, заштиту животне средине, образовање и дечју заштиту, спорт и омладину, припремљен је велики број програма у свакој од тих области. На позив Секретаријата, градске општине Земун, Врачар, Савски венац, Гроцка, Младеновац, Лазаревац, Вождовац и др. реализују се бројни програми, пре свега за локално становништво. Читав септембар је посвећен промоцији наслеђа у Београду а највећи број програма се реализује у другој половини септембра и првој недељи октобра, када се манифестација и интензивно промовише.

Користећи расположиве ресурсе, партнерство и сарадњу, градске општине, музеји, културни центри, удружења и др. припремили су разноврсне програмe на тему: „Уметност и забава – наслеђе у фокусу“: предавања, изложбе, презентације, разгледања са водичима, представе, радионице, квизове знања, такмичења, видео пројекције, дечје програме, пројекције филмова, концерте и др. Тематским програмима обухваћени су значајни јубилејии годишњице: 280 година од рођења Доситеја Обрдаовића и 15 година Задужбина; 90 година од рођења Милорада Павића и 35 година од првог издања Хазарског Речника; 135 година рада Народне банке Србије и 90 година од оснивања Завода за израду новчаница и кованог новца и 15 година од оснивања Центра за посетиоце, јединственог Музеја новца; осам векова самосталности Српске Православне Цркве (изложбом „Осамсто година уметности под окриљем Српске Православне Цркве 1219-2019" у Музеју СПЦ); 130 година Ботаничке баште „Јевремовац“; 150 година Народног позоришта и 130 година Опере; 90 година од првог извођења „Госпође министарке“; 180 година постојања Прве београдске гимназије; 115 година од крунисања краља Петра I; 95 година Радио Београда, пола века Радио Београда 202 и ПГП РТСа; 15 година Куће Легата - изложбом “Модерна уметност кроз колекцију Куће Легата“.    Галерија 73 организује богат програм промоције фруле, као једног од најстаријих инструмената; бројни су наступи културно-уметничких друштава и др. Организовано је око стотину изложби, преко шездесет радионица за децу, бројна предавања, тематска стручних вођења, велики број концерата, филмских пројекција, представа, трибина, промоција, такмичења, квизова, програма за младе са сметњама у развоју, програма за пензионере, конференција, спортско рекреативних програма, гастрономских манифестација и др. Туристичка организација Београд води на промотивне излете са обиласком баштине у Младеновцу, Лазаревцу и Гроцкој.

Фокус „Дана европске баштине“ ове године је пре свега уметност али и забава, слободно време, свет филма, стрипа, неговање старих заната и вештина и др. Библиотека града Београда организује бројна предавања: „Тихи приповедач Марсел Марсо“,„Стрип као сфера модернистичког сликарства“ а Народни музеј - тематска вођења „Бал на српском двору“ , „Забава у српском сликарству 19. века“ . Припремљени су многобројни програми за децу са мултимедијалним садржајима, едукативне и уметничке радионице у Музеју града Београда, Народном музеју, Дечијем културном центру и др. Бројним и разноврсним програмима обележиће се и Светски дан туризма, 27. септембар. Сви организатори су позвани да воде рачуна о доступности програма за особе са инвалидитетом, а многи су припремили посебне програме њима намењене.

У Београду, као главном граду, највећем културном и туристичком центру, традиционално се током манифестације „Дани европске баштине” отварају и градска здања, историјске куће, легати и други простори. Као и претходних година, организован је највећи број програма у области културе и туризма, али и програми промоције природног наслеђа у заштићеним природним добрима.

Милинко Величковић је истакао да манифестација доприноси обогаћивању туристичке понуде Београда и атрактивности Београда као дестинације. Захвалио се свима који су се одазвали позиву и отворили врата за посетиоце, позвао суграђане и посетиоце да уживају у програмима а медије да забележе и поделе информацију, знање, причу о лепоти и значају богатог и разноликог материјалног и нематеријалног наслеђа.

Као и сваке године, информације и ажуриран програм у електронској верзији доступни су на интернет страницама установа и градских општина – организатора програма, града Београда и Туристичке организације Београда www.beograd.rs; www.tob.rs и у Туристичко информативном центру ТОБа, Кнез Михаилова бр. 56, 011/2635-622, 011/2635-343. За одређене програме потребно је извршити претходно пријављивање због ограниченог броја места или евиденције посетилаца или најава организованих група посетилаца, искључиво на бројеве телефона и на местима и у терминима који су наведени.