Поделите ову страну

"Индипендент" - Дочек Српске Нове године у Београду
10.01.2018

У најновијој репортажи о Београду, британски "Индипендент" позива читаоце да 13. јануара прославе Нову годину по јулијанском календару у српској престоници, предлаже које знаменитости да обиђу, где да једу, пију, купују.....

"Дођите по другу дозу новогодишње вечери у Београд, где Српска православна црква користи стари јулијански календар, што значи да се све (обележава) 13 дана касније", наводи се на порталу британског листа.

Како истиче, и даље има времена за дочек "уз још једну ноћ прославе и ватромета у центру града".

Посетиоцима Београда предлаже се да обилазак започну у Кнез Михаиловој улици, као и да прошетају Калемегданом, истраже "преуређену обалу" Саве код Савамале...

Напомиње да се дуж обале Саве и Дунава налазе сплавови који доприносе добро заслуженој репутацији Београда као месту где се води "један од најбучнијих ноћних живота у источној Европи".

"Индипендент" примећује и да је једна од највећих православних цркава на свету - Храм Светог Саве видљив из свих делова града.

Посетиоце позива и да се попну на врх Куле Гардош у Земуну одакле се, како наводи, пружа поглед на кровове од црепа, са Дунавом и Старим градом у позадини.

Предлаже и посету Музеју савремене уметности, за који наводи да је отворен у октобру 2017. године након што је био затворен 10 година, као и посету Музеју Цептер.

Наводи се и да су хотели у Београду "невероватно приступачни" у поређењу са онима у другим европским престоницама, као и да је велики избор ресторана и да се нови стално отварају.

Истиче и да се у Кнез Михаиловој налазе бројни бутици, а да Београд има много пијаца, од којих је најбоља, оцењује, на Врачару.

"Калинић пијаца има вртоглав број тезги које продају локалне производе, како и месаре и продавце рибе", указује "Индипендент".

На порталу се посетиоцима објашњава да је динар валута која се користи у Србији, да су напојнице добровољне, али уобичајно да износе 10 одсто, да је коришћење трамваја и аутобуса "веома јефтино".