Поделите ову страну

НА КАФИ КОД КНЕГИЊЕ ЉУБИЦЕ
26.07.2017

НА КАФИ КОД КНЕГИЊЕ ЉУБИЦЕ

Монодрама "На кафи код кнегиње Љубице", први је музејски театар код нас, који се изводи у аутентичном амбијенту Конака кнегиње Љубице.

Кроз животну исповест кнегиње Љубице Обреновић, посетиоци на упечатљив начин могу упознати прву владарку обновљене Србије, чути чињенице о најзначајнијим догађајима из времена кнеза Милоша Обреновића, сазнати детаље о односу кнеза Милоша и кнегиње Љубице, њиховом брачном животу, кнежевим неверствима и другим занимљивостима из приватног живота.

Аутор текста монодраме и сценарија је Наташа Поповска, виши кустос Музеја града Београда.

Монодраму изводи Наташа Поповска.

Монодрама "На кафи код кнегиње Љубице" се изводи на српском језику у два редовна термина: сваког петка у 17 часова и сваке суботе у 11 часова. Представа траје 60 минута, а у Конак је неопходно доћи најмање 10 минута пре њеног почетка. Број места је ограничен на 35 по термину. Улазнице се, по цени од 400 динара, могу купити на благајни Конака кнегиње Љубице и у Туристичком информативном центру у Кнез Михаиловој 5.

Mонодрама се изводи и на енглеском језику, чиме се наша историја представља и страним посетиоцима у Београду. Цена улазнице је 700 динара, а извођење је могуће за групе од најмање 10 особа и искључиво ван радног времена Конака кнегиње Љубице. Tермин је неопходно унапред договорити на тел. 0112638264, 0605005136 или на dragana.latincic@mgb.org.rs

Представа „На кафи код кнегиње Љубице“ је промовисана у септембру 2009. године у Конаку кнегиње Љубице, у организацији Туристичке организације Београда и Музеја града Београда, а у склопу „Дана европске баштине“. До сада је највећим делом реализована у Конаку књегиње Љубице, који је у саставу Музеја града Београда, а била је део и значајних градских манифестација попут „Ноћ музеја“, „Дани европске баштине“ и „Дани Београда“. Програм је укључен и у културно уметнички пројекат „Под крошњама топчидерског платана“, који се реализује у летњим месецима испред Милошевог конака у Топчидеру, а у организацији Туристичке организације Београда.

Почевши од 2012. године редован је учесник у „Данима кнегиње Љубице“, који се традиционално одвијају сваке године у Враћевшници, у организацији Туристичке организације Горњи Милановац. Учесник је разних промотивних музејских и туристичких дешавања, такође гостовања у иностранству, као и хуманитарних акција. Током 2015.године представа „На кафи код кнегиње Љубице“ гостовала је у водећим позориштима широм Србије:Српском народном позоришту у Новом Саду, Народном позоришту у Нишу, Крушевачком народном позоришту, Дому културе у Чачку и Културном центру у Панчеву.