Поделите ову страну

Први аутобус за бициклисте у Србији
01.08.2017

Први аутобус за бициклисте у Србији

Први аутобус у Србији који поседује носач за бицикле почиње да саобраћа 1. августа на линији Београд - Кладово сваког дана са поласком у 06 часова, док је повратак из Кладова у 16:15 часова.

Након што је прошле године отворена Ђердапска бициклистичка рута, указала се потреба да се она учини још доступнијом за све бициклисте и љубитеље активног одмора. Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ и Дунавски центар за компетенцију у партнерству са превозником Arriva Litasобезбедили су специјални носач који може да понесе 5 бицикала. Аутобус је почео да саобраћа на линији Београд-Кладово-Београд сваког дана по следећем реду вожње: 

Београд, 06:00 - Пожаревац, 7:15 -  Велико Градиште, 8:10 - Голубац, 8:35 - Доњи Милановац, 9:45 - Кладово, 11:00

Кладово, 16:15 - Доњи Милановац, 17:30 - Голубац, 18:35 - Велико Градиште, 19:00 - Пожаревац, 19:50 - Београд, 21:10.

Цена повратне карте за Арривине поласке на релацији Београд-Кладово износи 2.300 динара, док је цена карте у једном правцу 1.550 динара. Коришћење носача је бесплатно.

Ђердапска бициклистичка рута повезује Кладово и Drobetu Turnu Severinи састоји се од шест мањих рута прилагођених различитим групама – од најлакше за породичне вожње, до најтежих за љубитеље екстремног спорта. Рута је идеална за вожњу током летње сезоне, а сви заинтересовани могу да се упознају са њеним путањама и атракцијама уз помоћ бесплатне апликације Iron Gate Cyclingкоја је доступна за Андроид и ОС телефоне или на сајту www.irongatecycling.com

Петнаест природних и културно-историјских атракција мапирано је на овој рути - седам у Србији, седам у Румунији и једна заједничка – хидроелектрана Ђердап. У Србији, бициклисти могу да посете Манастир св. Тројице из 14. века, остатке Трајановог моста из доба Старог Рима, Цркву Св. Ђорђа, Археолошки музеј Ђердап и његову богату колекцију из периода праисторије, Римског царства и Средњег века, плажу у Кладову која је савршено место за уживање, утврђење Фетислам из 16. века и Пећину Бању одакле се пружа поглед на величанствену природу. Са румуске стране Ђердапа бициклисти могу да посете Цркву Мајореаса, Манастир Тополница из 14. века, Парк Т. Владимиреску, Средњевековну тврђаву која је некада била резиденција витезова, водени торањ одакле се може уживати у панорами града, остатке Трајановог моста и Позориште Теодор Костеску.

Поред промоције саме бициклистичке руте, Дунавски центар за компетенцију овог лета започео је и онлине кампању #posetidjerdap која има за циљ промоцију бројних туристичких атракција на подручју Ђердапа у Србији. Кампања се превасходно одвија на друштвеним мрежама, као што су Facebook, Instagram и Pinterest.

Развој овог пројекта подржан је од стране Немачке савезне владе кроз Немачку огранизацију за међународну сарадњу ГИЗ.