Поделите ову страну

РАКИЈА – КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ БЕОГРАДА И СРБИЈЕ
15.08.2017

РАКИЈА – КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ БЕОГРАДА И СРБИЈЕ

У америчком магазину Wine Enthusiast објављен је чланак о ракији који српско национално пиће представља и описује као важан сегмент нашег културног наслеђа.

Чланак почиње цитатом нашег познатог писца и сликара Моме Капора: „У ракији је есенција српског бића, најпре радост, затим свечаност укуса, затим бес, самилост, осећање да је свет добар и да су сви кој пију пријатељи.“

Како би читаоцима широм света пренела своје утиске о нашем националном пићу, новинарка Кристин Вуковић даје осврт на историјат ракије у Србији, порекло назива, као и њену употребу кроз векове.

„Људи у Србији третирају ракију као лек“, каже у интервјуу Миодраг Поповић, директор Туристичке организације Беоргада, и истиче да употреба ракије у медицинске сврхе датира далеко у прошлост, а да је данас незаобилазни део обележавања сваког значајног догађаја.  

Кроз дегустацију ракије у београдским ресторанима, „Амбар“, „Пристан“ и „Ракија бар“, новинарка описује начин прављења ракије од различитих врста воћа, комбиновање са храном, и разне занимљивости везане за наше национално пиће.

Током боравка у Београду, Туристичка организација Београда је за новинарку Кристин Вуковић организовала обиласке града и посете бројним атрактивним локацијама у нашем граду: Београдској тврђави, Скадарлији, Музеју Николе Тесле, криптама испод Храма светог Саве и другим културно историјски важним тачкама.

Чланак се у целости може прочитати на следећем линку:

http://www.winemag.com/2017/08/04/rakija-hopping-through-belgrade/