Поделите ову страну

СКОРО ДВА И ПО МИЛИОНА НОЋЕЊА У 2018. ГОДИНИ
04.02.2019

СКОРО ДВА И ПО МИЛИОНА НОЋЕЊА У 2018. ГОДИНИ

Према подацима Секретаријата за управу / сектор статистике, у Београду је у 2018. години регистровано укупно 1.142.943 туриста и 2.462.877 остварених ноћења, што је за 13% више када су у питању доласци односно + 14% више ноћења страних туриста у нашој престоници.

Најбројнији гости у Београду били су Турци са укупно 78.420 туриста у 2018.-ој и 137.790 остварених ноћења. Други су Кинези који уједно бележе и највећи процентуални пораст од + 80% у броју долазака и + 70% у броју остварених ноћења у Београду. Следе гости из Хрватске, Немачке, БиХ, Грчке, Словеније, Бугарске, Црне Горе, Румуније, затим Италије, САД, Русије, Македоније и Израела.

Када су у питању остварена ноћења, после Турака, Кинеза, Хрвата, Немаца, Грка, највише ноћења остварили су туристи из Израела, Словеније, БиХ, Русије, Црне Горе, затим Италије, Бугарске, Велике Британије и осталих азијских земаља.

Анализа статистичких података о посећености и оствареним ноћењима туриста из различитих земаља је основни показатељ даљих смерница за дефинисање пословних и промотивних активности Туристичке организације Београда.

У циљу постизања још бољих резултата ТОБ у 2019. години планира појачане активности на постојећим али и увођењу и раду на новим туристичким тржиштима за Београд. У наредном периоду планира се учешће на значајним међународним сајмовима туризма у Европи и свету као и организација посебних, специјализованих догађаја, презентација и workshop-ова у бројним градовима у иностранству.