Поделите ову страну

ТОБ и Београдски маратон на експоу Чикашког маратона
10.10.2018

ТОБ и Београдски маратон на експоу Чикашког маратона

На управо завршеном Abbott Health & Fitenss Expo-у Чикашког маратона (специјализовани сајам туристичке и спортске привреде која прати светски тркачки покрет), били су присутни Туристичка организација Београда и Београдски маратон. Том приликом представљена је пословна и туристичка понуда Београда и 32. издање Београдског маратона 2019. као и други догађаји које организује Београдски маратон.

Ово је трећи пут да се ТОБ и Београдски маратон представљају на овом изузетно значајном и популарном догађају. Током два дана колико је трајао овај специјализован сајам, ТОБ и Београдски маратон су поделили велику количину брошура и промотивног материјала Београда, Србије и Београдског маратона. Током Expo-a одржан је низ састанака са представницима специјализованих туристичких агенција из САД, Кине, и других делова света које су заинтересоване за сарадњу и реализацију посебних туристичких пакета за долазак великог броја страних тркача у Београд и на Београдски маратон. Овогодишњи EXPO Чикашког маратона је посетило преко 150.000 учесника и гостију из више од 140 земаља света.

Срђан Ћопић, шеф информативне и комерцијалне службе ТОБ је поводом посете Чикагу изјавио: „Врло смо задовољни како је наш штанд био опремљен и посећен. Посебно смо задовољни чињеницом да је било много заинтересованих тркача који су посетили наш штанд и да су показали интересовање да дођу у Београд и учествују на Београдском маратону. Очигледно је да је Београдски маратон препознат и као туристички догађај и што смо заједно наставили пројекат „Представљање Београдског маратона“ на одређеним дестинацијама у свету. Уверени смо да ћемо заједнички и у наредном периоду квалитетно промовисати главни град Србије и Београдски маратон, с обзиром да су претходне презентације показале позитивне резултате када је у питају даље повећање броја самоплатежних иностраних учесника и гостију из целог света“ -  изјавио је Ћопић.

Ћопић је посебно указао и на чињеницу да су кретања у туристичком сектору, када је тркачки покрет у питању врло позитивна и у сталном порасту и да се Београд и Београдски маратон сада организовано позиционирају на светској спортској и туристичкој мапи.

“Нови ниво побратимских и партнерских односа између Чикашког и Београдског маратона створио је простор за даље унапређење сарадње два маратона у различитим областима. Убеђени смо да ће од тога много користи имати не само Београдски маратон него и град Београд – посебно у домену промоције и повећаног туристичког промета, унапређења техничке организације, као и сарадње градских служби и организатора маратона” – закључио је своју изјаву Срђан Ћопић.

У недељу 07. октобра 2018. одржан је 41. Bank of America Чикашки маратон, један из serije The World MARATHON MAJORS – највећих светских маратона, уз учешће више од 46.000 тркача из преко 140 земаља света. Догађај око стазе у Чикагу пратило је више од 1.700.000 гледалаца уз подршку 12.000 волонтера и преко 2.000 чланова медицинских екипа. Чикашки маратон је допринео привреди града Чикага са преко 330 милиона долара. Победници 41. Чикашког маратона били су Мо Фарах из Велике Британије са резултатом 2:05:11 што је уједно и нови европски рекорд и Бригид Косгеи из Кеније са резултатом 2:18:35.

32. Београдски маратон биће одржан у недељу 14. априла 2019. године.