Поделите ову страну

ВЕЧЕ БЕОГРАДА У БЕЧУ
26.10.2018

ВЕЧЕ БЕОГРАДА У БЕЧУ

Туристичка организација Београда, у Литературмусеуму Националне библиотеке у Бечу представила је медијима и градским званичницима из области културе и туризма, културну баштину, туристичке атракције и магични шарм Београда. Промоцији Београда присуствовао је Небојша Родић амбасадор Републике Србије у Аустрији.

После поздравног говора Милутина Фолића, главног урбанисте Града Београда, познати архитекта Борис Подрека презентовао је пројекте који ће се у престоници Србије реализовати по пројектима његовог бечког архитектонског бироа. Миодраг Поповић, директор Туристичке организације Београда, представио је богату турстичку понуду Београда. Поред савременог филма Belgrade Love Story емитован је и промо-филм о историјским и културолошким спонама Беча и Београда. На основу аутентичних докумената и фотографија представљена је улога Беча у процесу српске европеизације, споменици барокног Београда из 18. века, почеци дунавске путничке пловидбе до данашњих међународних туристичких крстарења на линији Беч–Београд, београдска здања која су некада пројектовали бечки архитектонски бирои, као и савремено решење, бечког бироа Бориса Подреке, по чијем пројекту се управо реализује део нове пешачке зоне у центру Београда.

Ревија ручно израђених шалова модне дизајнерке Марије Иванковић из уметничке радионице Марија Hand Made из Belgrade Design Districta побудила је пажњу присутнихПосетиоци су као соувенир добили Чоко-мапу Београда – чоколаде са омотом мапе Београда и српску ракију у аутентичним чокањчићима Ракиа бараСтудио Марушка припремио је свилене мараме са мотивима слова ћирилице и наменио их директоркама Литературмусеума.

С обзиром да се у октобру навршава 200 година од првог издања Српског Рјечника у Бечу, у другом делу изведен је део београдског музејског театра Мој отац Вук Караџић, који се као редован програм одржава сваке друге недеље у Музеју Вука и Доситеја Народног музеја у Београду. Костимирана глумица Вјера Мујовић Преис, у улози ћерке Вука Караџића, приповедала је на немачком језику емотивну биографску причу о животу породице Вука Стефановића Караџића.

На крају вечери организована је београдска закуска, а за музички угођај био је задужен проф. Александар Шаровић који је на саксофону извео Београдске музичке минијатуре. Размењена су искуства и направљени договори о будућим корацима у циљу наставка сарадње Беча и Београда у области комуникације, културе и туризма.