МАНИФЕСТАЦИЈА ДАНИ БЕОГРАДА 2021.

16. Apr 2021.

Манифестација „Дани Београда“ одржаће се од 16. до 19. априла под слоганом Култура је победник.

Посетиоце очекује богат културно-уметнички програм, изложбе, промоције, посете позориштима, музејима и јавна вођења. 

Манифестација се одржава у спомен на два веома битна датума из историје Београда, на 16. април 878. године када се први пут у историјским документима помиње словенски назив града Београда, и на 19. април 1867. када симболичном предајом кључева града од стране турских власти Београд поново постаје српски град.

ПРОГРАМ МАНИФЕСТАЦИЈЕ 2021.

Полагање цвећа на спомен-обележју на Калемегдану

Калемегдан, 16. април у 10. часова

За ову прилику биће ангажован музички оркестар Министарства унутрашњих послова, питомци Војске Републике Србије који ће носити заставе града са којима ће бити организована и почасна паљба на месту полагања цвећа. Приликом полагања цвећа биће организован драмски перформанс који описује део историје и подсећа присутне на догађај који се одиграо пре 150 година.
 
Обележавање 6. априла 1941. године-80 година од бомбардовања Београда
 
Трг Републике, 6. април у 13.00 часова
 

Изложба поводом обележавања дана када је 1941. године бомардован Београд од стране нацистичке Немачке у Другом светском рату

Организација: У сарадњи са Амбасадом Руске Федерације у Београду, Руским домом и Историјским музејом Србије

Опис: Изложба је замишљена да буде постављена на 20 паноа, постављених на Тргу Републике

У години када Србија, Русија и цео свет обележавају велики јубилеј – 80 година од почетка Другог светског рата – желимо да осветлимо одлучујућу улогу коју су наше херојске земље и два братска народа имале у ослобођењу Европе и коначном поразу нацистичке Немачке у Другом светском рату, али и да укажемо на страдања које је у савременој историји доживео српски народ у борби за заштиту свог суверенитета и слободарског духа.

Омаж Марку Поповићу

Свечана сала Старог Двора, 15. април у 12.00 часова

ОРГАНИЗАТОР: У сарадњи са Археолошким институтом и Заводом за заштиту споменика културе Града Београда        

Изрека каже: “Човек снује, а Бог одлучује”. Тако је и са књигом Свет средњовековних утврђења градова и манастира – намера уредништва и жеља приложника била је да она буде зборник радова у част Марка Поповића. Уз велико поштовање према његовим доприносима у спознавању средњовековне прошлости Србије и очувању националног културног наслеђа, зборник је такође требало да покаже, како стручној јавности тако и самом Поповићу, а на начин уобичајен у научном свету, да његово дело представља истинску инспирацију истраживачима различитих дисциплина и генерација. Нажалост, пред крај рада на уобличавању публикације затекла нас је тужна вест о његовом одласку.    

Промоцијом ове књиге одајемо почаст великом археологу Марку Поповићу.

ПОЗДРАВ ИЗ БЕОГРАДА: Београд на разгледницама

Трг Републикe, 16. април у 14.00 часова

Oрганизација: У сарадњи са Историјским музејом Србије

Разгледнице већ преко сто година путују светом и на свој начин део су историје сведочећи о људима, догађајима, пределима, улицама.  

Хватајући тренутак замрзнут у времену, разгледнице које вам представљамо дочаравају Београд какав је некад био и који се из године у годину неповратно мења. А док на сликама пред нама буде попримао другачији изглед, можемо у исто врем пратити и развој и промене самих разгледница.   

Крајем 19. века, разгледнице су у целој Србији постале веома популарне. Израдом, издавањем и продајом разгледница бавило се много предузимача, од чувенијих књижара и угледних штампарских предузећа, до мање познатих трговаца. Међу којим су и Вилхем Герка, Књижара Рајковића и Ћуковића, Ј. Чакловић, Љ. Палер и др.  Збирка разгледница Београда разврстана је по тематском садржају илустрација на топографске разгледнице које обухватају разгледнице најразличитијих мотива које се односе на урбани простор, улице, тргове, паркове, јавна здања, споменике и друштвени живот Београда.  Разгледнице су подељене тако да се приказ одвија по следећим улицама: Београд на Савској падини, Савамала, Бара Венеција, Зелени венац, Мала пијаца, Железничка станица, Вилсонов трг, Немањина улица, Славија, Улица краља Милана, Улица кнеза Милоша, Дворски комплекс у Улици краља Милана, Улица кнеза Милоша, Дворски комплекс у Улици краља Милана, Теразије, Улица краља Александра, Македонска улица, Скадарлија, Дорћол, Мали Калемегадан, Велика пијаца-Краљев трг, Позоришни трг, Улица кнеза Михаила, Калемегдан и Београдска тврђава, Око Калемегдана, Мост витешког краља Александра I, Београдско Сајмиште, Београдска излетишта, Дворски комплекс на Дедињу, Авала. Разгледнице Београда су значајни документи који сведоче о изгледу града, његовој географској разноврсности, о развоју урбанизма и архитектуре, друштвено економском разовоју, обичајима, о европеизацији Београда током 19. и 20. века. Значајна је њихова улога у сагледавању историјског развоја, као и њихово место у културној баштини Србије.    

011/ МОМО-КАПОР

Улица Кнез Михаилова, испред Библиотеке града Београда, 17. април у 12.00 часова

ОРГАНИЗАТОР: Библиотека града Београда (у сарадњи са задужбином ”Момчило Момо Капор”)

У оквиру манифестације Дани Београда 2021, Библиотека града Београда у сарадњи са задужбином  „Момчило Момо Капор” организује изложбу посвећену српском писцу Моми Капору. Изложба ће бити постављена од 08. априла до 30. априла испред Библиотеке града Београда, Кнез Михаилова 56, где ће сви заинтересовани моћи да је погледају. Изложба је урађена двојезично, на српском и енглеском језику. Дизајн изложбе је урадила Снежана Рајковић, превод на енглески језик Мина Станојевић а аутор изложбе је Бојан Кундачина.

Користећи и спајајући две уметности којима се бавио Момо Капор, књижевност и цртање, уз помоћ њих је испричана једна прича о Београду. Помоћу текстова и цртежа Моме Капора и играјући се са њима, прича почиње и завршава се у Кнез Михаиловој улици, на некадашњој штрафти или корзоу, и говори о ономе што чини Београд: о рекама, небу и људима. Београд се мења, као и сви градови, и чека сваког од нас да пронађемо свој угао и своју улицу и да од њих створимо поезију.

Од Моме Капора нема бољег водича кроз Београд, кроз његову историју, улице, свакодневицу и кроз особине Београђана. 011 је позивни број за Београд и његов симбол, а Момо Капор јединствени број који нас позива да откријемо Београд. Када окренете број 011/Момо- Капор, са друге стране жице ће се свакоме јавити Београд – некоме ће причати о Сави и Дунаву, некоме о доласку пролећа и о срећи, а некада ће само некога оговарати, као сви Београђани.
Школице су симбол уметности Моме Капора, једноставна дечја игра на тротоару града. Изложбу чини 11 паноа који представљају 11 квадрата школице који воде посматрача до завршетка школице, до овалног лука, тј. Београда. Када прођете све квадрате школице треба да кренете у живот и нађете свој Београд.

Обележавање дана градитеља Новог Београда и свих учесника омладинских радних акција

Београд на води, 18. април у 12.00 часова

Изложба фотографија изградње Новог Београда, радника и учесника у омладинским радним акцијама. Овим одајемо почаст нашим вредним суграђанима.  

Теразије – нови заштићени простор Београда

Место окупљања: испред Палате Албанија, код улаза у подземни пролаз, 16. априла у 17.00 часова и 17. априла у 12.00 часова

Завод за заштиту споменика културе града Београда приредио је обилазак споменика културе и најрепрезентативнијих здања у новој пространој целини (хотел Москва, Теразијска чесма, Стари и Нови двор и други)

Води : Бојана Ибрајтер Газибара, историчар уметности

Број посетилаца: 20 особа по вођењу

Трајање јавног вођења: до 60 минута

Градитељка Јелисавета Начић

Место окупљања: плато испред ОШ “Краљ Петар Први”, ул. Краља Петра бр. 7, 17. април у 11.00 часова

Завод за заштиту споменика културе града Београда поводом 65 година од смрти Јелисавете Начић, прве жене архитекте у Србији, реализује јавно вођење  и представља објеката које је она пројектовала и на тај начин ће посетиоци бити упознати са важним градитељским наслеђем града Београда, али и чути бројне занимљивости о овом граду.

Води: Бојана Ибрајтер Газибара, историчар уметности,  Завод за заштиту споменика културе града Београда

Број посетилаца: 20 особа по вођењу

Трајање јавног вођења: до 60 минута

РАДИОНИЦЕ ЗА ДЕЦУ – ”Упознај Београд да би га више волео”

Завод за заштиту споменика културе града Београда, 17. април у 11.00 часова и 13.00 часова

Основци ће на забаван начин моћи да се упознају са наслеђем града Београда, али и да науче како да га чувају и брину о њему. Радионица је намењена деци узрасата од 6 до 10 година. У оквиру радионице, којој предходи предавање о културној баштини Београда, најмлађи суграђани ће имати прилику да испробају апликацију, квиз знања „Београд знам да чувам“.

Воде: Ана Сибиновић, етнолог и Слађана Милојевић, документариста, Завод за заштиту споменика културе града Београда.

Број посетилаца: двадесеторо деце по радионици

Трајање радионице: до 60 минута

Животопис Храма Светог Саве

Место окупљања: испред споменика Светом Сави на платоу између храма и цркве Светог Саве, 17. април у 12.00 и 14.00 часова и 18. април у 12.00 и 14.00 часова

Завод за заштиту споменика културе града Београда у сарадњи са свештенством Храма Светог Саве организује јавно вођење кроз нашу највећу и најимпознатију грађевину – Храм Светог Саве. Посетиоцима овог јавног вођења биће представљене архитектонске и уметничке вредности новозавршеног храма, а  истовремено ће бити испричана и прича о  целини у оквиру које се храм налази, која претендује да постане ново културно добро, као и о Цркви Светог Саве која се налази поред храма.

Воде: Хајна Туцић и Теодора Мердановић, историчарке уметности, Завод за заштиту споменика културе града Београда.

Број посетилаца: 20 особа по вођењу

Трајање јавног вођења: до 60 минута

Велики барутни магацин – Жртвеник са бедема Горњег града

Велики барутни магацин на Доњем граду Београдске тврђаве, 17. април у 12.00 часова

Завод за заштиту споменика културе града Београда у сарадњи са Народним музејом и ЈП „Београдска тврђава“ у овој посебно направљеној тури за посетиоце Великог барутног магацина на Доњем граду Београдске тврђаве поред приче о свим споменицима који се ту налазе деценијама, посебну пажњу и посветиће недавно конзервираном жртвенику који је пронађен код римског бедема Горњег града, приликом недавно завршених радова на чесми Мехмед паше Соколовића.

Воде: Нела Мићовић, археолог,Завод за заштиту споменика културе града Београда и Веселинка Нинковић, археолог, Народни музеј у Београду.

Број посетилаца: 20 особа по вођењу

Трајање јавног вођења: до 60 минута

Споменик Стефану Немањи

Место одржавања: Савски трг испред самог споменика, 17. април у 12.00 и 17.00 часова, 18. април у 12.00 и 17.00 часова

Музеј града Београда организује јавно вођење и представљање споменика Стефану Немањи на Савском тргу.  Поред детаља о изради споменика, приче о сложености технологије, о захтевним поступцима вајарске и сликарске технике, о инспирацији  вајара, о значају и симболици комплексно орнаментисаног дела, приче о симболима и  њиховом значењу, као и детаљима скулптуре, посетиоци ће моћи да сазнају историјске податке о Стефану Немањи, оснивачу династије Немањић и утемељивачу српске државности.

Воде: водичи Музеја града Београда

Број посетилаца: 20 особа по вођењу

Трајање јавног вођења: до 60 минута

Земунска тврђава

Место окупљања: улаз у Земунску тврђаву испред Миленијумске куле, 17. април у 17.00 часова

Завод за заштиту споменика културе града Београда кроз ово јавно вођење представиће најстарију грађевину у Земуну  – тврђаву на Гародшу.  Посетиоци ће имати прилику да се упознају са историјом и принципима грађења средњовековног утврђења Земуна сачуваним у остацима цитаделе такозваног готског типа, али и Миленијумском кулом која је бацила сенку на остатке земунског утврђења.

Води: Раде Мрљеш, архитекта, Завод за заштиту споменика културе града Београда

Број посетилаца: 20 особа по вођењу

Трајање јавног вођења: до 60 минута

Мештровић у јавном простору

Место окупљања: Споменик захвалности Француској, Калемегдан, 18. април у 11.00 и 12.00 часова

Како су Победник, Споменик захвалности Француској, али и Анђео смрти доспели на Београдску тврђаву и које све тајне крију ови споменици.

Води: Бојана Ибрајтер Газибара, историчар уметности, Завод за заштиту споменика културе града Београда

Број посетилаца: 20 особа по вођењу

Трајање јавног вођења: до 60 минута

Београдска задруга, ново читање (обилазак)

Место окупљања: Београдска задруга, Карађорђева 48, 18. април у 16.00 и 18.00 часова

Најрепрезентативнија палата подигнута на простору Савамале почетком 20. века, кроз своје више од сто десет година дуго трајање, памти многе кориснике. Кроз причу о времену њеног настајања и формирања урбаног простора уз обалу Саве, управнику Београдске задруге и великом добротвору Луки Ћеловићу, бројним преправкама, до савременог тренутка и нове улоге, посетиоци ће моћи да се упознају са овом изузетном грађевином, њеном повремено скриваном естетиком, архитектонским и културно-историјским вредностима.

Води: Александра Шевић, архитекта, Завод за заштиту споменика културе града Београда

Број посетилаца: 20 особа по вођењу

Трајање јавног вођења: до 60 минута

ОТВОРЕНА ВРАТА УСТАНОВА КУЛТУРА ГРАДА БЕОГРАДА

Карте су БЕСПЛАТНЕ и могу се преузети у ПОЗОРИШТУ ДАДОВ у улици Десанке Максимовић 6, сваког радног дана од 9-15ч, а више информација на 011/3243643.

МУЗЕЈ ГРАДА БЕОГРАДА

Током манифестације „Дани Београда 2021“ Музеј града Београда донираће одређен број карата за  музеје у саставу Музеја града Београда:

ОБИЛАЗАК СПОМЕНИКА СТЕФАНУ НЕМАЊИ – 50 карата

Окупљање око споменика, на Савском Тргу, и представљање уводног историјског наратива као и контекста и значаја Стафана Немање, Немањића…

Биографски подаци о аутору споменика. Прича о настанку самог дела као и представљање најзанимљивијих података из процеса настанка.

Наратив и детаљна анализа самог дела.

Трајање туре: 30 минута

Вођења организује Музеја града Београда а водичи су историчари уметности.

Контакт особа: 060/5005166

КOНАК КНЕГИЊЕ ЉУБИЦЕ- 50 карата , Кнеза Симе Марковића 8

Стална поставка: „Ентеријер  београдских  кућа  XIX века“ -Конак кнегиње Љубице убраја се у ред најзначајнијих и најрепрезентативнијих споменичких објеката у Београду. Грађен је од 1829. до 1831. Године и један је од малобројних данас сачуваних  меморијала српске владајуће династије Обреновић. У конаку кнегиње Љубице налази се стална музејска поставка која представља  начин живота и становање у деветнаестовековном Београду. Место: Конак  Кнегиње  Љубице, Кнеза Симе Марковића 8

Радно време: уторак, среда, четвртак и субота од 10.00 до 17.00 часова, петак од 10.00 до 18.00 часова и  недеља од 10.00 до 14.00 часова. Контакт: 011/2638 264

МУЗЕЈ ПАЈЕ ЈОВАНОВИЋА- 20 карата , Краља Милана 21, IVспрат на спрату палате “Devanha“

У Музеју је реконструисан бечки атеље сликара Паје Јовановића са деловима стилског намештаја. Изложене су уметникове слике, сликарски прибор, лична документа, дипломе и медаље. Изложбена поставка је сведочанство о амбијенту у коме се непосредно одвијао уметнички чин, о сусретима са важним историјским личностима, о времену, епохи и уметности која је у њему настајала.

Радно време: петак  од 10.00 до 18.00 часова, субота од 10.00 до 17.00 часова, недеља од 10.00 до 14.00 часова. – Контакт: 011/3340 176

СПОМЕН МУЗЕЈ ИВЕ АНДРИЋА- 20 карата , Андрићев венац 8

Спомен-музеј Иве Андрића отворен је 1976. у стану на Андрићевом венцу 8, у коме је писац, са супругом Милицом Бабић живео од 1958. године. Сачувани су аутентични распоред и изглед улазног хола, салона и Андрићеве собе. У преосталом адаптираном простору отворена је стална поставка, која хронолошки прати живот и стваралаштво лаурета Нобелове награде. Заступљен је и оригинални музејски материјал из Легата Иве Андрића, фотографије, документа, уметнички и лични предмети, књиге и часописи, одликовања.

Радно време: уторак, среда, четвртак и  субота од 10.00 до 17.00 часова, петак од 10.00 до 18.00 часова и недеља од 10.00  до 14.00 часова.Контакт: 011/3238 397

МУЗЕЈ ЈОВАНА ЦВИЈИЋА- 20 карата , Јелене Ћетковић 5

Меморијални музеј Јована Цвијића налази се у кући у којој је велики географ и научник живео и радио, саграђеној 1905. Године на Копитаревој градини, по нацртима и жељама самог Цвијића. У сталној поставци аутентичан изглед су задржали салон и соба Цвијићеве супруге Љубице. У преосталом делу Цвијићеве куће постављена је изложба о животу, бројним путовањима и истраживачком раду нашег великог научника. 

Радно време: уторак, среда, четвртак и субота: од 10.00 до 17.00 часова, петак од 10.00 до 18.00 и недеља од 10.00 до 14.00 часова. Контакт: 011/3223 126

ЗБИРКА ИКОНА СЕКУЛИЋ – 20 карата, Узун Миркова 5, I спрат

У дому колекционара и легатора Милана и Паве Секулић, у аутентичном ентеријеру из међуратног периода, налази се драгоцена збирка икона, слика и предмета примењене уметности. Збирку чини колекција од 165 икона које су настајале од XV до XX века, на простору Србије, Македоније, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске, Италије, Грчке и Русије. Ово је уједно и једна од највећих колекција икона коју је у Србији могуће видети на једном месту.

Радно време: петак: 10-18 часова, субота: 10-17 часова и недеља: 10-14 часова. Контакт: 011 263 08 25

БИБЛИОТЕКА „ВЛАДА АКСЕНТИЈЕВИЋ“, ОБРЕНОВАЦ 

У програму манифестације ДАНИ БЕОГРАДА 2021. Библиотека ће партиципирати са следећим програмом:

Местo: Библиотека

Пројекција филмова „Oбреновац између два века“ и  „Стара чаршија„.

Улаз бесплатан

ДЕЧИЈИ КУЛТУРНИ ЦЕНТАР БЕОГРАД

КУЛТУРНО-ОБРАЗОВНИ ПРОГРАМ:

СКРИВЕНИ БЕОГРАД („ИМА ЛИ ЗМАЈА У ТВРЂАВИ“)

ОПИС: Програм СКРИВЕНИ БЕОГРАД  „Има ли змаја у тврђави“ је замишљен као истраживачка игра откривања делова тврђаве и споменика културе. У току игре учесници се упознају  са историјским личностима из епохе деспота Стефана Лазаревића. Игра је тако дизајнирана да покреће децу да уче о средњовековном  Београду  на интерактиван и забаван начин и да тврђаву доживе као својеврсну витешку школу у којој ће их деспот СтефанЛазаревић, витез Змајевог реда,  „именовати витезовима реда знања“.

Актери  програма (глумци  и  аниматори),  у  директном  контакту  са  децом,  користиће  сценску  интеракцију како би реконструисали  сценарије  из прошлости – догађаје и животне  приче  знаменитих  личности попут  деспота Стефана, кнегиње  Милице, Константина Филозофа,  Рада Неимара, музичара Радослава, витеза Војина.

ЦИЉЕВИ:

промоција културног и историјског наслеђа Београда и епохе деспота Стефана Лазаревића,

развијање свести о државној и националној припадности,

подстицање на размишљање о значају очувања културне баштине.

УЧЕСНИЦИ:  деца од 8 до 15 година

МЕСТО одржавања програма: Горњи град Београдске тврђаве

ВРЕМЕ одржавања програма: субота, 17. април 2021. од 11 до 13 часова

Информације и пријављивање за програм уредници културног програма, Снежани Станковић на телефон 0601673330

МУЗИЧКО-СЦЕНСКИ ПРОГРАМ: 

ДЕЧЈЕ БЕОГРАДСКО ПРОЛЕЋЕ 2021

ОПИС: Дечји културни центар Београд ове године обележава јубиларних 50 година постојања фестивала, од његовог оснивања 1971. године, и 5 година од обнове фестивала, 2016. године. Уредништво фестивала сачиниће избор најбољих дечјих забавних песама које су снимане у протеклих пет година за потребе овог фестивала. Од 16 изабраних песама сачинићемо избор песама за које ће бити снимљени видео спотови који ће постати део посебне ТВ емисије о самом фестивалу. Припремићемо и ЦД са одабраним нумерама у форми посебног издања са најбољим песмама обновљеног фестивала. ТВ емисија и појединачне нумере биће емитоване на youtube каналу ДКЦБ, премијерно – 16. априла 2021. године у 19 часова, у оквиру манифестације „ДАНИ БЕОГРАДА 2021“.

БЕОГРАДУ НА ДАР

Програм „Београду на дар“ је концерт Хора Дечјег културног центра Београд, сачињен о песмама посвећеним нашем главном граду. У програму учествују солисти хора, наратор који ће нас уводити у музичке нумере, клавирски сарадник и диригент хора. Ове године Хор ДКЦБ обележава 10 година од постојања на музичкој сцени.

Учесници : деца од 6 до 17 година.

Место одржавања : плато испред Дечјег културног центра Београд

Датум : недеља, 18. април у 13 часова

Програм концерта:

Здравица – Д. Илић Бели (матрица)

Девојко мала – Д. Краљић (клавир)

Београдска балада – (матрица)

Београде под ројем зведа – Н. Лековић (матрица)

За Београд, из филма Ко то тамо пева – В. Костић (клавир)

Поздрав из Србије – М. Субота

Београд вас зове – A. Кораћ

Срце универзума – А. Симић (клавир)

Деца Европе – А. Кораћ (матрица)

Хор Дечјег културног центра Београд окупља талентовану децу предшколског и основношколског узраста, која у области певања показују посебну надареност, креативност и љубав према музици.

Наступао је на многим манифестацијама и фестивалима као што су Радост Европе, Калемегдански сутони, Дечји сајам, Улица отвореног срца, Светосавска академија, Франкофонија…

Добитник је првих награда на републичким и међународним хорским фестивалима, као што су : ФЕДЕХО; Хорови међу фрескама; прве награде на Фестивалу Ћирило и Методије и Фестивалу Звучи  Москва, у Русији; ГРАН ПРИ на Фестивалу Распјеване пахуље у Босни и Херцеговини, а гостовао је са концертима у Француској, Мађарској и Швајцарској.

године Хор ДКЦБ је издао свој први аудио ЦД под називом “Песме света”, 2015.други под називом „ Како се слуша Мокрањац“ и трећи 2017. под називом „Мјузикли“.

Овај хор је препознатљив по акустичним концертима у познатим дворанама- Коларчева задужбина, Сава центар, Павиљон Цвијета Зузорић, Дечји културни центар Београд, Народно позориште сцена Раша Плаовић.

Хором диригује магистар музике Невена Ивановић. 

БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА

У манифестацији ДАНИ БЕОГРАДА 2021. Библиотека ће учествовати омогућавањем  попуста од 50% за годишњу чланарину свим категоријама корисника.

Програми које Центар за ликовно образовање Шуматовачка бесплатно пружа својим суграђанима  током трајања Дана Београда 2021:

ГРАФИКА ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ

Графички дизајн и дигитално ликовно обликовањe (предавање)

ЦРТАЊЕ И СЛИКАЊЕ 

ВАЈАЊЕ И ЦРТАЊЕ

БАУШУМОВА РАДИОНИЦА

МОЗАИК

Све неопходне материјале и средства за радионице је обезбедио Центар за ликовно образовање Шуматовачка.

Због ограниченог броја места на радионицама, обавезна је пријава на art@sumatovacka.rs (име, презиме, радионица, узраст полазника).

У манифестацији ДАНИ БЕОГРАДА 2021.  Продајна галерија „Београд“  учествује са изложбом  Александре Илић  Mute.

Александра Илић (1987)  представиће се у Продајној галерији ,,Београд” самосталном изложбом коју чини нова серија слика и цртежа под називом ,,Mute“ започета 2018. Појам ,,mute“ око кога се развија концепција изложбе односи се на вољно или невољно одсуство говора или звука. У фокусу овог истраживања је феномен отуђења појединца и његове најексплицитније манифестације – одсуства комуникације или како га ауторка назива ,,muteосећај“. Уједно ауторка провоцира дискусију о експлоатацији информација у области савременог уметничког изражавања, као и испитивање границе  где вишак информација доноси мањак значења. Поставку ће чинити  сликарски радови у комбинованој техници на платну и колажи променљивих димензија.

Изложба ће бити отворена од 8. до 26. април 2021.

Позориште ПУЖ  најмлађим суграђанима током трајања манифестацију ДАНИ БЕОГРАДА 2021. поклања бесплатне карте за представу ЧЕТИРИ ПРАСЕТА.

Термини представа:

Субота , 10. 4. у 17 часова – 10 карата
Недеља, 11. 4. у 12 часова – 10 карата

Субота , 17. 4. у 17 часова – 10 карата
Недеља, 18. 4. у 12 часова – 10 карата

Субота , 24. 4. у 17 часова – 10 карата
Недеља, 25. 4. у 12 часова – 10 карата