РОСИ ФЕСТ 2022.

25. Jan 2022.

Крајем јануара београдску публику очекује пета едиција фестивала Роси фест, у којој ће се од 25. до 29. јануара 2022. године одржати разноврсни програми са врсним страним и домаћим уметницима, у Народном музеју и Народном позоришту у Београду.

Отварање фестивала, 25. јануара, биће обележено својеврсном музичком изложбом у Атријуму Народног музеја, савремено постављеним концертом - Музичка изложба барока. Међу извођачима ће се наћи камерни састав најстаријег јеврејског хора на свету – Браћа Барух, камерни инструментални састав, као и еминентни солисти - Александра Јовановић (сопран), проф. Ладислав Мезеи (виолончело) и доц. Стефан Зекић (диригент, баритон). Атрактиван и разноврстан програм састављен од пажљиво одабраних композиција Росија, Монтевердија, Лотија, Лидартија, Хендла и других релевантних барокних композитора, биће изведен у режији Ане Григоровић.

На традиционалном и једниственом концерту за овај фестивал, Портрети и сећања, на YouTube каналу фестивала 27. јануара биће емитована дела младих композитора одабрана на истоименом конкурсу од стране уметничког савета фестивала. Тема конкурса за циљ има интерпретацију и одржавање сећања на догађаје и личности у контексту холокауста, путем нових дела класичне музике. Протеклих година фестивал је имао изненађујуће добар одзив и примао пријаве, представио и промовисао дела композитора из целог света, а ове године биће изведена изврсна дела седам младих  аутора из пет земаља: Отоа Ванкеа (Чешка), Хорхеа Андреса (САД), Кармел Куриел (Израел), Марка Каранфиловског (Србија), Гила Дорија (Израел), Чеснија Палмера (Јужноафричка Република) и Павела Несита (Чешка).

Како је део програма фестивала посвећен и научном истраживању, др Ана Стефановић, наша угледна музиколошкиња ће, сада већ традиционално, одржати предавање - Прича о Естер у жанровским интерпретацијама музичког барока - у Музеју Народног позоришта, 28. јануара.

У наставку овог фестивалског дана следи и концерт Инспирације за виолину и харфу, у интерпретацији састава Дуо Едит, који ће извести широку палету програма у аранжману за овај несвакидашњи инструментални састав -  од познатих дела класичне музике до музике из мјузикала, на сцени Раша Плаовић.

Завршно вече, 29. јануара, обележиће концерт атрактивног вокалног ансамбла Елинор из Словеније, који ће се представити освежавајућим програмом састављеним од композиција широког стилског спектра - од времена Саломона Росија до данас.

Фестивал је организован уз подршку Министарства културе и информисања, Јеврејске општине Београд, СОКОЈ,  амбсаде Израела, Италијанског института за културу и приватних донатора.