Први 3Д модели мурала за слепе и слабовиде особе у Србији

22. Oct 2021.

У оквиру пројекта "Уметност у пролазу" организације Street Art Belgrade у среду 20. октобра на две локације на Врачару биће постављени први 3Д модели мурала за слепе и слабовиде особе у Србији.

Модели мурала представљају иновативни приступ у представљању уличне уметности и графита јер се креирањем радова уличне уметности у 3Д технологији омогућава слепим и слабовидим особама да кроз додир упознају уметничка дела која се налазе на  улицама Београда.

За прве моделе су одабрани радови београдског уметника Weedzora препознатљиви по ваљкастим елементима који формирају структуру главе животиња – Жирафе и Вука. Уз 3Д моделе се налази и опис радова на Брајевом писму као и QР кодови који воде ка сајту са више информација о пројекту.

Постављање мурала се одржава током четвртог викенда уличне уметности на Врачару који траје од 22. до 24. октобра, који обухвата различите активности, од радионица за сениоре до бесплатних шетњи и обиласка 3Д модела мурала.

Мурали се постављају у октобру поводом дана слепих и слабовидих особа. У Србији има око 12.000 слепих и слабовидих особа које имају потребе за подршком у остваривању њихових права као и за интеграцијом у све друштвене токове и свакодневне активности а културни живот и уметност су саставни и важан део тога.

Аутор пројекта је организација Street Art Belgrade чији се чланови преко две деценије баве истраживањем, документовањем и популаризацијом уличне уметности и графита.