Изложба цртежа „Гуљелмо Ботер–Београд врхом пера“

20. Oct 2021.

Италијански институт за културу у Београду, у сарадњи са и уз подршку Туристичке организације Београда, представља изложбу цртежа „Гуљелмо Ботер – Београд врхом пера“ која се одржава од 20. октобра до 19. новембра у просторијама Института. Изложба архитекте и уметника Гуљелма Ботера плод је резиденцијалног боравка организованог током априла месеца 2021. у Belgrade Art студију. Београд је у потпуности очарао овог уметника: поред старог центра града, лепо дефинисаног, са зградама, трговима и булеварима својственим европским престоницама, ту су и драгуљи модернистичке архитектуре који обогаћују град и чине га посебним у очима једног архитекте.

Гуљелмо Ботер рођен је 1966. у Тревизу и четврта је генерација уметника у породици. Почео је да црта тушем са само пет година. Излагао је на првој самосталној изложби са једанаест година и освајао награде на већини такмичења намењених будућим уметницима. Године 1980. међу 350.000 конкурената био је апсолутни победник XXII Дана марке које је организовало Министарство телекомуникација на тему „Мој град“: његов цртеж Трга Пола нашао се на првој, и све до данас јединој, маркици Италијанских пошти посвећеној Тревизу. Завршио је класичну гимназију а потом је 1993. дипломирао архитектуру. Кратко време је био асистент на Архитектонском факултету на Универзитету IUAV у Венецији на предмету Архитектонско пројектовање а затим и професор Технике цртања и рељефа на Међународном универзитету уметности UIA у Венецији. Године 2012, услед озбиљне економске кризе која је погодила Италију, одлучио је да обустави професионалну активност и да се врати старој страсти према цртежу а захваљујући овој одлуци путовао је на више континената. Скоро десет година ради превасходно у Сједињеним америчким државама у које су, пре више од 100 година, емигрирали његови преци по мајчиној линији. У Питсбургу (Пенсилванија), родном граду своје мајке Лиу, такође сликарке, први пут је излагао 2013. а његови цртежи су били објављени на првој страници листа Pittsburgh Post Gazzette. Уследиле су друге самосталне изложбе у Ричмонду и Норфолку у Вирџинији, Џасперу, Колумбусу и Индијанаполису у Индијани, Њу Каслу, Ланчестеру и Харисбургу у Пенсилванији, Фредерику у Мериленду, Лексингтону у Кентакију. Последњих година овај уметник је почео да црта и градове у Немачкој и излагао је у Бургхаузену, Алтетингу и Фрајбургу.

Омиљене Гуљелмове теме су панораме града, архитектура и споменици који недвосмислено карактеришу сваки град у којем је боравио. Само један траг туша истиче комплексност зграда и велича њихове архитектонске детаље, често ублажујући контраст између старих и модерних творевина. Будући да је архитекта по професији, критичким оком посматра град шетајући трговима, булеварима и мање познатим местима како би, брзим скицама у својој бележници за путовања, открио структуру града, чврсто уверен да сваки град има да исприча нешто о својој прошлости када је реч о архитектури и споменицима. Црном и белом бојом разоткрива френетичан и неуређен развој, промене које диктирају друштвено-економски преокрети, коегзистенцију старог и модерног, лепог и ружног.

Изложба ће бити отворена у среду, 20. октобра, у 18.00 уз максималан дозвољен број од 25 посетилаца у циљу спречавања ширења вируса корона. У случају већег броја заинтересованих посетилаца, свима ће бити омогућен улазак на изложбу у мањим групама након отварања. Изложба ће бити отворена до 19. новембра 2021., од понедељка до четвртка од 10 до 18 и петком од 10 до 15 сати. Улаз је слободан.

Више информација о аутору: www.guglielmobotter.com