Изложба „Од бидермајера до Медиале”

19. Oct 2021.

Изложба „Од бидермајера до Медиале – Сликарство 19. и 20. века у Историјском музеју Србије” биће отворена од 19. октобра и представиће изабрана ликовна  дела рађена у техници уља. Музеј је током готово 60 година постојања, путем поклона, откупа и поруџбина обогатио своју Ликовну збирку, коју данас чини око 4.000 различитих уметничких радова, до сада повремено презентованих јавности само као пратећи, илустративни музејски материјал.

Због природе изложбеног простора, концепција изложбе је заснована на посебним, слободније комбинованим целинама, у којима су приказани хронолошки и стилски развој српског сликарства током 19. и 20. века. Сегменти изложбе су и тематски условљени историјским збивањима на овим просторима и насловљени су: „Портрет као историјски извор”, „Династија Карађорђевића и ратови за ослобођење Србије”, „Други светски рат у делима уметника”, „Ликовно стваралаштво у заробљеничким официрским логорима Другог светског рата”, „Уметност у време социјализма”, „Портретно и пејзажно сликарство” и „Уметничка група Медиала”.

У тематском погледу, на изложби доминирају портрети различитих категорија: устанички, династички, војни, владарски, грађански, портрети рађени у сеоским срединама и дечји, а заступљени су и пејзажи, историјске композиције и иконе, као примерци религиозног сликарства. Изложба обухвата више од стотину оригиналних слика, као и скица и копија готово свих значајних сликара са ових простора у претходна два века: Арсенија Петровића, Уроша Кнежевића, Стевана Алексића, Живорада Настасијевића, Паје Јовановића, Уроша Предића, Ђорђа Крстића, Стевана Тодоровића, Бранислава Мирковића, Миодрага Миће Поповића, уметника окупљених у групи „Медиала” и многих других.

Иако изложба прати и промовише Каталог („Сликарство 19. и 20. века у Историјском музеју Србије“) дела Ликовне збирке настао у техници уља, и то оних радова који су колекционирани до 2019. године, на њој се приказују и дела која су набављена до 2021. године, попут портрета краља Александра Карађорђевића, рад Спиридона Боцарића, и портрета краљице Марије Карађорђевић, рад непознатог аутора. По први пут се излаже и некада цензурисана слика Миодрага Миће Поповића „7. јули – Устанак 1941”, коју је Музеј наручио за потребе сталне поставке у Белој Цркви, рађене поводом обележавања годишњице устанка.

Ауторка изложбе је Тијана Јовановић Чешка, дизајн поставке осмислила је Изабела Мартинов Томовић, а дизајн каталога је урадила Ива Јотић Лубура.

Изложба се реализује уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.