52. Београдске музичке свечаности -БЕМУС

01. Nov 2020.

Дванаест врхунских концерата светских и домаћих музичара, у широкој палети уметничке музике, од бечке класике до узбудљивих спојева са поп, џез и изворном музиком, чине овогодишње 52. Београдске музичке свечаности (БЕМУС).

Препознајући све тешкоће и неизвесности актуелног тренутка, организатор БЕМУС-а Центар београдских фестивала (ЦЕБЕФ), уз подршку Секретаријата за културу Града Београда, определио се за уобичајени формат фестивала са концертима „уживо“, у одговору на уочено засићење публике разним „онлајн“ садржајима. Уколико епидемиолошка ситуација буде дозволила, наш најстарији музички фестивал биће одржан од 1. до 13. новембра у Београду, 52. пут у непрекинутом низу, уз поштовање свих прописаних мера безбедности и са смањеним капацитетом гледалишта.

У избору уметничког директора Бојана Суђића, Београдске музичке свечаности отвориће прослављена аргентинска пијанисткиња Марта Аргерич, наступом на Коларцу у пратњи Симфонијског оркестра РТС са диригентом Луисом Гореликом.

Две гала оперске вечери резервисане су за звезде интернационалних оперских сцена, тенора и диригента Хозеа Куру, односно сопрана Марију Гуљегину.

Бемус ће посетити „стари знанци“ наше публике, реномирани солисти као што су пијанисткиња Јасминка Станчул, флаутисткиња Ирена Графенауер, виолиниста Сретен Крстић, али и врхунски музичари млађе генерације као што је виолинисткиња Сојанг Јун из Јужне Кореје.

Биг бенду РТС придружује се квартет интернационалних солиста у несвакидашњем извођењу опере Тоска Ђакома Пучинија. Фестивал затвара Београдска филхармонија, коју предводи познати диригент Ханс Граф.

Као омаж композиторки и академику Исидори Жебељан (1967 – 2020), Симфонијски оркестар РТС извешће две њене композиције, укључујући и премијеру остварења Услиши, Исусе, молитве моје са гошћом, сопраном Анетом Илић.

Годишњица Лудвига ван Бетовена биће обележена извођењем његових симфонија, клавирских концерата и увертира, али и камерне музике за различите саставе. Концерт традиционалне музике у оригиналним интерпретацијама Браће Теофиловић, као и поп-класични квартет 40 Фингерс, шире жанровску лепезу овогодишњег програма.

У знак подршке Коларчевој задужбини, највећи део програма 52. БЕМУС-а одвија се управо у овој дворани, док ће по један програм бити одржан у Комбанк дворани и Мадленијануму.

Улазнице се продају на благајнама дворана у којима се концерти одржавају, а детаљније информације о програмима на 52. БЕМУС-у су на сајту bemus.rs и друштвеним мрежама.

Бемус се реализује под покровитељством Града Београда – Секретаријата за културу, а подршку је пружило и Министарство културе и информисања.