52. Beogradske muzičke svečanosti -BEMUS

01. nov 2020.

Dvanaest vrhunskih koncerata svetskih i domaćih muzičara, u širokoj paleti umetničke muzike, od bečke klasike do uzbudljivih spojeva sa pop, džez i izvornom muzikom, čine ovogodišnje 52. Beogradske muzičke svečanosti (BEMUS).

Prepoznajući sve teškoće i neizvesnosti aktuelnog trenutka, organizator BEMUS-a Centar beogradskih festivala (CEBEF), uz podršku Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, opredelio se za uobičajeni format festivala sa koncertima „uživo“, u odgovoru na uočeno zasićenje publike raznim „onlajn“ sadržajima. Ukoliko epidemiološka situacija bude dozvolila, naš najstariji muzički festival biće održan od 1. do 13. novembra u Beogradu, 52. put u neprekinutom nizu, uz poštovanje svih propisanih mera bezbednosti i sa smanjenim kapacitetom gledališta.

U izboru umetničkog direktora Bojana Suđića, Beogradske muzičke svečanosti otvoriće proslavljena argentinska pijanistkinja Marta Argerič, nastupom na Kolarcu u pratnji Simfonijskog orkestra RTS sa dirigentom Luisom Gorelikom.

Dve gala operske večeri rezervisane su za zvezde internacionalnih operskih scena, tenora i dirigenta Hozea Kuru, odnosno soprana Mariju Guljeginu.

Bemus će posetiti „stari znanci“ naše publike, renomirani solisti kao što su pijanistkinja Jasminka Stančul, flautistkinja Irena Grafenauer, violinista Sreten Krstić, ali i vrhunski muzičari mlađe generacije kao što je violinistkinja Sojang Jun iz Južne Koreje.

Big bendu RTS pridružuje se kvartet internacionalnih solista u nesvakidašnjem izvođenju opere Toska Đakoma Pučinija. Festival zatvara Beogradska filharmonija, koju predvodi poznati dirigent Hans Graf.

Kao omaž kompozitorki i akademiku Isidori Žebeljan (1967 – 2020), Simfonijski orkestar RTS izvešće dve njene kompozicije, uključujući i premijeru ostvarenja Usliši, Isuse, molitve moje sa gošćom, sopranom Anetom Ilić.

Godišnjica Ludviga van Betovena biće obeležena izvođenjem njegovih simfonija, klavirskih koncerata i uvertira, ali i kamerne muzike za različite sastave. Koncert tradicionalne muzike u originalnim interpretacijama Braće Teofilović, kao i pop-klasični kvartet 40 Fingers, šire žanrovsku lepezu ovogodišnjeg programa.

U znak podrške Kolarčevoj zadužbini, najveći deo programa 52. BEMUS-a odvija se upravo u ovoj dvorani, dok će po jedan program biti održan u Kombank dvorani i Madlenijanumu.

Ulaznice se prodaju na blagajnama dvorana u kojima se koncerti održavaju, a detaljnije informacije o programima na 52. BEMUS-u su na sajtu bemus.rs i društvenim mrežama.

Bemus se realizuje pod pokroviteljstvom Grada Beograda – Sekretarijata za kulturu, a podršku je pružilo i Ministarstvo kulture i informisanja.