DESETI BEOGRADSKI IRSKI FESTIVAL

11. 03. 2022.

"Teško je poverovati da je prošla dekada otkako smo, čistog srca i puni entuzijazma, krenuli sa Beogradskim Irskim Festivalom jedne hladne nedelje 2013-e godine" iskren je Jas Kaminski, direktor BIF-a.

"Od tada, imidž Irske u Srbiji i Srbije u Irskoj podignut je do vrtoglavih visina, što nas čini podjednako srećnim i ponosnim.

Beograd, sa svojim vlastitim Keltskim korenima, prigrlio je irsku kulturu i ponovo učvrstio veze između dalekih severozapadnih i južnoistočnih kvadranata Evrope.
Stoga nam je velika čast i zadovoljstvo što čitavu deceniju slavimo irsku kulturu svojim fascinantnim programom" naglašava Kaminski.

Kao uvod u ovogodišnji program, od 1. marta kreće "Rebel Song: Faces Of Irish Music" – izložba fotografija na otvorenom prostoru Savamala Promenade, čuvenog muzičkog fotografa Andrewa Catlina. U istoimenoj knjizi, Catlin je objavio fotografije najistaknutijih irskih muzičara –Bona, Sinead O’ Connor, Boba Geldofa, Liama O Maonlaia (frontmena grupe Hothouse Flowers), Shane Mac Gowan, Phila Lynotta i Roryja Gallaghera.

Dana 7. marta poznata irska umetnica i ilustratorka Holly Pereira kreće sa pravljenjem velikog murala u ulici Maršala Birjuzova 16, kojim odaje priznanje svim ženama i njihovim veštinama. Kao inspiraciju za mural Holly je uzela tkanje pirotskog ćilima.

Zvanični program kreće 11. marta fantastičnim miksom filmova, dobre muzike i tribina – centralni događaj je koncert benda Hothouse Flowers, koji se održava 18.marta u Bitefartcaffeu.
Filmski program "Irish Film Week" sadrži nagrađivane dokumentarce o Phily Lynottu i Damienu Dempseyu, Ulysses 100 i Faith & Branko, a tu je i čuveno "ozelenjavanje" palate Albanija, Mosta na Adi, Hotela Moskva, Brankovog mosta i fontane na Slaviji.

Kada tome dodate tradicionalnu proslavu Dana Svetog Patrika, uz ragbi utakmice između Irske i Engleske i Irske i Škotske, dobar provod u našoj prestonici je zagarantovan.