Izložba crteža „Guljelmo Boter–Beograd vrhom pera“

20. okt 2021.

Italijanski institut za kulturu u Beogradu, u saradnji sa i uz podršku Turističke organizacije Beograda, predstavlja izložbu crteža „Guljelmo Boter – Beograd vrhom pera“ koja se održava od 20. oktobra do 19. novembra u prostorijama Instituta. Izložba arhitekte i umetnika Guljelma Botera plod je rezidencijalnog boravka organizovanog tokom aprila meseca 2021. u Belgrade Art studiju. Beograd je u potpunosti očarao ovog umetnika: pored starog centra grada, lepo definisanog, sa zgradama, trgovima i bulevarima svojstvenim evropskim prestonicama, tu su i dragulji modernističke arhitekture koji obogaćuju grad i čine ga posebnim u očima jednog arhitekte.

Guljelmo Boter rođen je 1966. u Trevizu i četvrta je generacija umetnika u porodici. Počeo je da crta tušem sa samo pet godina. Izlagao je na prvoj samostalnoj izložbi sa jedanaest godina i osvajao nagrade na većini takmičenja namenjenih budućim umetnicima. Godine 1980. među 350.000 konkurenata bio je apsolutni pobednik HHII Dana marke koje je organizovalo Ministarstvo telekomunikacija na temu „Moj grad“: njegov crtež Trga Pola našao se na prvoj, i sve do danas jedinoj, markici Italijanskih pošti posvećenoj Trevizu. Završio je klasičnu gimnaziju a potom je 1993. diplomirao arhitekturu. Kratko vreme je bio asistent na Arhitektonskom fakultetu na Univerzitetu IUAV u Veneciji na predmetu Arhitektonsko projektovanje a zatim i profesor Tehnike crtanja i reljefa na Međunarodnom univerzitetu umetnosti UIA u Veneciji. Godine 2012, usled ozbiljne ekonomske krize koja je pogodila Italiju, odlučio je da obustavi profesionalnu aktivnost i da se vrati staroj strasti prema crtežu a zahvaljujući ovoj odluci putovao je na više kontinenata. Skoro deset godina radi prevashodno u Sjedinjenim američkim državama u koje su, pre više od 100 godina, emigrirali njegovi preci po majčinoj liniji. U Pitsburgu (Pensilvanija), rodnom gradu svoje majke Liu, takođe slikarke, prvi put je izlagao 2013. a njegovi crteži su bili objavljeni na prvoj stranici lista Pittsburgh Post Gazzette. Usledile su druge samostalne izložbe u Ričmondu i Norfolku u Virdžiniji, DŽasperu, Kolumbusu i Indijanapolisu u Indijani, NJu Kaslu, Lančesteru i Harisburgu u Pensilvaniji, Frederiku u Merilendu, Leksingtonu u Kentakiju. Poslednjih godina ovaj umetnik je počeo da crta i gradove u Nemačkoj i izlagao je u Burghauzenu, Altetingu i Frajburgu.

Omiljene Guljelmove teme su panorame grada, arhitektura i spomenici koji nedvosmisleno karakterišu svaki grad u kojem je boravio. Samo jedan trag tuša ističe kompleksnost zgrada i veliča njihove arhitektonske detalje, često ublažujući kontrast između starih i modernih tvorevina. Budući da je arhitekta po profesiji, kritičkim okom posmatra grad šetajući trgovima, bulevarima i manje poznatim mestima kako bi, brzim skicama u svojoj beležnici za putovanja, otkrio strukturu grada, čvrsto uveren da svaki grad ima da ispriča nešto o svojoj prošlosti kada je reč o arhitekturi i spomenicima. Crnom i belom bojom razotkriva frenetičan i neuređen razvoj, promene koje diktiraju društveno-ekonomski preokreti, koegzistenciju starog i modernog, lepog i ružnog.

Izložba će biti otvorena u sredu, 20. oktobra, u 18.00 uz maksimalan dozvoljen broj od 25 posetilaca u cilju sprečavanja širenja virusa korona. U slučaju većeg broja zainteresovanih posetilaca, svima će biti omogućen ulazak na izložbu u manjim grupama nakon otvaranja. Izložba će biti otvorena do 19. novembra 2021., od ponedeljka do četvrtka od 10 do 18 i petkom od 10 do 15 sati. Ulaz je slobodan.

Više informacija o autoru: www.guglielmobotter.com