Prvi 3D modeli murala za slepe i slabovide osobe u Srbiji

22. okt 2021.

U okviru projekta "Umetnost u prolazu" organizacije Street Art Belgrade u sredu 20. oktobra na dve lokacije na Vračaru biće postavljeni prvi 3D modeli murala za slepe i slabovide osobe u Srbiji.

Modeli murala predstavljaju inovativni pristup u predstavljanju ulične umetnosti i grafita jer se kreiranjem radova ulične umetnosti u 3D tehnologiji omogućava slepim i slabovidim osobama da kroz dodir upoznaju umetnička dela koja se nalaze na  ulicama Beograda.

Za prve modele su odabrani radovi beogradskog umetnika Weedzora prepoznatljivi po valjkastim elementima koji formiraju strukturu glave životinja – Žirafe i Vuka. Uz 3D modele se nalazi i opis radova na Brajevom pismu kao i QR kodovi koji vode ka sajtu sa više informacija o projektu.

Postavljanje murala se održava tokom četvrtog vikenda ulične umetnosti na Vračaru koji traje od 22. do 24. oktobra, koji obuhvata različite aktivnosti, od radionica za seniore do besplatnih šetnji i obilaska 3D modela murala.

Murali se postavljaju u oktobru povodom dana slepih i slabovidih osoba. U Srbiji ima oko 12.000 slepih i slabovidih osoba koje imaju potrebe za podrškom u ostvarivanju njihovih prava kao i za integracijom u sve društvene tokove i svakodnevne aktivnosti a kulturni život i umetnost su sastavni i važan deo toga.

Autor projekta je organizacija Street Art Belgrade čiji se članovi preko dve decenije bave istraživanjem, dokumentovanjem i popularizacijom ulične umetnosti i grafita.