IZRAELSKI TUROPERATORI ODUŠEVLJENI BEOGRADOM

26. 04. 2023.

Uspostavljanje direktnih linija našeg nacionalnog avio prevoznika između Tel Aviva i Beograda bio je povod da Turistička organizacija Beograda u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije, Er Srbijom i Privrednom komorom Srbije kao najvećom poslovnom asocijacijom, organizuje studijsko putovanje za grupu najznačajnijih turoperatora iz Izraela, koji će od sada izraelskim turistima nuditi putovanja u našu zemlju.

Izraelskim turoperatorima je ovo bila prva poseta Beogradu. Tokom šetnji centrom Beograda, čuli su o veoma dugoj istoriji grada, kulturi, nasleđu raznih naroda, ali i ogromnom doprinosu Jevreja kulturnom životu Beograda. Veoma važnom su našli činjenicu da je u Zemunu živeo rabin Jehuda Alkalaj, preteča modernog cionizma, kao i da su tu sahranjeni roditelji Teodora Hercla, utemeljivača izraelske države.  

U Narodnom muzeju posebno interesantna im je bila arheološka zbirka, u Konaku kneginje LJubice autentičnost enterijera iz 19. veka, dok su u Dvorskom kompleksu na Dedinju imali poseban kuriozitet da ih pozdravi prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević. U obilasku Hrama svetog Save im se pridružio ambasador Izraela u Beogradu, Jahel Vilan, sa suprugom.

„Destinacije ne čine samo lepe zgrade i turističke atrakcije, destinacije čine ljudi, a ono što smo mi uspeli da osetimo i doživimo u Beogradu, uz divna mesta i hranu, je neverovatna energija i gostoprimivost koja je izuzetno važna svakom turisti.“, rekao je Mark Feldman, direktor najveće i najstarije agencije u Izraelu, Diesenhouse, na poslovnim susretima sa srpskom turističkom privredom.

Susreti su organizovani na brodu Horizont, na kom su se se vlasnici, direktori i menadžeri agencija Diesenhaus, Kan Tayarut, Genesis Tours, Massaot, Travelor Ltd i Nesher Tours, sreli sa predstavnicima naših agencija Balkan Holidays, Glob Metropoliten Tours, Wild Serbia, Robinson, Hedonic i Talas Travel, kako bi dogovarali poslovnu saradnju. Izraelskim gostima su predstavljene nove mogućnosti za putovanja sa letovima Er Srbije, obratili su im se Miodrag Popović, direktor TOB, Olga Stojanović, menadžer u TOS, Željko Stojčić, Er Srbija, i Tijana Maljković, sekretar za turizam Privredne komore Srbije, domaćina poslovnih susreta, zahvalivši se direktoru Predstavništva PKS u Izraelu i počasnom konzulu, Aleksandru Nikoliću, na značajnoj ulozi u organizaciji ove aktivnosti.

Beogradska gastronomska scena im je privukla posebnu pažnju. Kroz prezentaciju „Nove balkanske kuhinje“ šef Vanja Puškar je predstavio srpske delikatese, namirnice i tradicionalna jela pripremljena na moderan način zbog čega je već pozvan da ovaj koncept predstavi i u Tel Avivu. U Beogradskoj destileriji su degustrirali srpske rakije, i naučili po čemu se razlikuje od sličnih pića okolnog podneblja, dok su u živopisnom ambijentu boemske Skadarlije probali tipične srpske specijalitete.

Činjenica da Beograd ima hektare zelenila na Topčideru, Adi Ciganliji, parkovima, inspirisala ih je da preporuče Beograd i porodicama, i turistima koji žele aktivan odmor. Ovome doprinosi i ponuda smeštajnih kapaciteta, a posebno su oduševljeni originalnošću enterijera i uslugom u hotelu Mama Šelter u TC Rajićeva, u kom su bili smešteni.

Povećan broj letova između Tel Aviva i Beograda pruža nove mogućnosti da turistima iz naše zemlje ponudimo putovanje u Beograd, iz kog mogu da se dalje upoznaju sa lepotama, drugim gradovima i prirodom cele Srbije, složili su se izraelski turoperatori, najavivši da će veoma brzo imati pakete za Beograd, konkurentnije usled obnovljenih letova Er Srbije.